Pavel se vrátil zpátky do školy. Žáci v Bruselu ho nešetřili, došlo i na speciální žádost

Zpátky do školy se ve čtvrtek vrátil prezident Petr Pavel. Konkrétně do Evropské školy v Bruselu, kam chodí děti diplomatů. Chvíli se tam vzdělávaly i děti hlavy státu. Možná i proto tam Pavel, jako první český prezident, zavítal.

Evropská škola pro děti bruselských diplomatů zvenku sice vypadá jako pevnost. Uvnitř ale Petra Pavla čekalo vřelé přivítání. Sborový zpěv více než 50 hlasů dětí z české sekce školy nebylo to jediné, co si místní děti připravily. Byly to i otázky na tělo.

„Máte z něčeho strach?“ ptal se jeden z žáku. „Mít strach je naprosto v pořádku. Když bychom strach neměli, tak půjdeme do všeho po hlavě a můžeme si nejen ublížit, ale také ublížit lidem kolem sebe. Teď mám na starost o celou zemi, takže mam strach o všechny. Snažím se o to, aby se jim nic špatného nestalo,“ odpovídal prezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z Hradu mizí bezpečností rámy, oznámil Pavel. Má patřit lidem a být dějištěm kulturních akcí

Z návštěvy hlavy státu byli přítomní nadšení. „Momentálně se cítím, jako že wow! Je to něco neskutečného. Jsem strašně rád, že zavítal na naši školu,“ uvedl jeden z studentů. Na školu, kterou prezidentský pár navštívil, v minulosti chodily i Pavlovy děti.

„Kázeňské problémy jsme neřešili. Naše děti sem chodily zhruba dva a půl roku a dalo jim to do života velký přehled, který bychom jim jinak dát nemohli. Když se tady potkávaly s dětmi z tolika národů a kultur, tak bezprostřední sdílení jejich náhledu na svět jim určitě dalo víc než nastudovat hromadu knížek,“ podotkl Pavel.

Prezidenta si v areálu odchytla i skupinka studentů – kdo mohl, udělal si selfie fotografii. Jeden z žáků měl i netradiční žádost o podpis. „Prezident mi podepsal puk, se kterým hrál v Lovani tady hokej, když pracoval ještě v NATO. Uložím si ho někam na čestné místo a budu se na něj každý den dívat,“ svěřil se František redakci CNN Prima NEWS.

Tagy: