Zpěvák Petr Kolář o hymně pro SPD, kterou nazpíval: Posloužil jsem jako hromosvod

Zpěvák Petr Kolář se vždycky od politiky držel stranou, proto některé překvapil tím, když nazpíval novou hymnu pro SPD Tomia Okamury. Chránit svůj národ, svůj stát, českou vlajku nedat za jinou, zpívá v písni, která odkazuje na symboly ČR. Co ho k tomu vedlo a s jakými reakcemi se následně setkal? Také o tom promluvil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

V poslední době se o vás hovořilo především v souvislosti s tím, že jste nazpíval píseň, která se stala hymnou SPD. Jak k tomu došlo?
Oslovil mě kamarád a bývalý spoluhráč Karel Mařík, který složil píseň hodící se k mému hlasu. Byl to od něj umělecký záměr, který seděl i mně. Známe se velmi dobře, složili jsme spolu v minulosti celé album. Skladba se mi líbila, bral jsem ji jako zakázku, kterých jsem v minulosti udělal už několik.

Záhy jste v médiích popřel, že byste byl voličem SPD nebo tváří této strany, takže se jednalo čistě jen o byznys?
Nikdy jsem nehlásal své politické preference. To znamená, že jsem je nemohl ani popřít. Všechno je pouze záležitost médií...

Petr Kolář (54)
Český zpěvák, mezi jehož největší hity patří písně: Ještě, že tě lásko mám, Vyznání nebo Den, kdy se vrátí láska. Vystudoval lesnickou školu ve Vimperku, poté pracoval v lesním závodě. Na profesionální dráhu umělce se vydal v roce 1996, když začal zpívat se skupinou Precedens. Poté přešel do skupiny Arakain, kde vystřídal Aleše Brichtu. Zlomovým okamžikem v jeho kariéře se stala spolupráce s hudebním skladatelem Karlem Svobodou, který pro něj napsal řadu hitů. Stal se i vyhledávaným muzikálovým zpěvákem.

S jakými reakcemi jste se setkal?
Spousta reakcí mě překvapila spíš mile. I přes mediální bublinu byly většinou pozitivní. Skladba se posluchačům líbí. Ale samozřejmě se objevily i negativní reakce. Anonymní zloba na internetu je v dnešní době móda... Ale pokud se někomu ulevilo, posloužil jsem jako hromosvod. (smích)

Nelitujete toho zpětně?
Nemám ve zvyku litovat něčeho, co se stalo v minulosti, hledím spíš dopředu... A všechno, co jsem udělal, nebo neudělal správně, prověří čas.

Jak jste přečkal téměř rok trvající pauzu, kdy jste kvůli pandemii koronaviru nemohl pracovat?
Nebyl to úplně jednoduchý rok pro všechny, kteří nemohli vykonávat svoji činnost. Snažil jsem se zatím pracovat na novém hudebním materiálu.

Někteří umělci si museli najít jiné zaměstnání nebo chodit na brigády, aby se uživili. Potkalo to i vás?
Už třicet let se pohybuju v hudební branži a není lehké se přeorientovat na jinou profesi. Samozřejmě jsem o jiné pracovní činnosti musel uvažovat, ale podle informací, které se neustále měnily, jsem očekával spuštění koncertní činnosti prakticky každý měsíc.

Že Ilona Csáková kandiduje do Poslanecké sněmovny za Volný blok? Je to moje kamarádka, nikdy nehodnotím člověka podle politického postoje.

Národ mimo jiné rozděluje téma očkování. Patříte k těm, kteří v něm vidí jedinou cestu, jak se vrátit k normálnímu životu?
To je citlivá otázka. Mohl bych odpovědět ano i ne. Já jsem očkování podstoupil, abych vůbec mohl dělat to, co mám rád...

Váš kolega Janek Ledecký byl během pandemie Bezpečnostním centrem neziskové organizace Evropské hodnoty označen jako největší dezinformátor o koronaviru mezi českými celebritami. Další místa obsadil Daniel Landa, Ilona Csáková nebo Daniel Hůlka. Jaký názor máte na celou věc vy?
Nevidím v tom úplnou dezinformaci, ale spíš určitý druh naštvanosti a bezmoci související s postojem vlády k celé situaci.

Jedna ze zmíněných, Ilona Csáková, bude letos kandidovat do Poslanecké sněmovny za Volný blok. Budete jí fandit?
Ilona je moje kamarádka a nikdy nehodnotím člověka podle politického postoje.

Pojďme k vašemu soukromí. Málo se ví, že už máte tři vnoučata. Jaký jste dědeček?
Snažím se být dobrým dědečkem, ale to musí posoudit ony samy.

Máte mladou partnerku, nepřemýšlíte ještě o miminku?
Mám už tři děti, žádné další neplánuju.

Jaké jsou vaše nejbližší hudební plány?
Pracuji na nových skladbách a rád bych je v budoucnosti představil publiku na svých koncertech.

Tagy:
CNN Prima NEWS Tomio Okamura zpěvák SPD Petr Kolář hymna Daniel Landa Česko Ilona Csáková Svoboda a přímá demokracie Volný blok Poslanecká sněmovna ČR pandemie covidu-19 národní hymna