Zpomalíme růst platů politiků, říká Rakušan. Stačilo je nerozmrazit, opáčila Vildumetzová

Pojďme se s opozicí bavit o zmrazení platů ústavních činitelů. Návrh hnutí ANO je ale populistický, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Partii Terezie Tománkové. Reagoval na výzvu prezidenta Petra Pavla, kterému se nelíbilo, že vládní pětikoalice odmítla toto téma zařadit do programu jednání Sněmovny. Stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v nedělní debatě na CNN Prima NEWS zkritizovala vládu, že koaliční poslanci smetli návrh opozice ze stolu. Záznam z Partie si můžete pustit níže.

Prezident Pavel již ve středu řekl, že se znepokojením přijal zprávu o tom, že vládní koalice díky své většině ve Sněmovně odmítla zařazení bodu o zmrazení platů ústavních činitelů. „Vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni,“ uvedl. Podle Rakušana jde o legitimní požadavek ze strany hlavy státu a hnutí STAN by mělo přijít s vlastním návrhem, jak zpomalit valorizaci platů poslanců, a to podobně jako v případě důchodů.

„Přizpůsobíme vzoreček. Pojďme se o tom bavit i s opozicí. S čím ale přišlo hnutí ANO, to byl čistý populismus. Návrh, který předložilo, je nedobrý. Zmrazuje platy na pět let. Jenže přijde nová Sněmovna a návrh se zase bude měnit,“ doplnil Rakušan ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jak na jeho výtku směrem k opozici reagovala stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová? Na celou debatu z nedělní Partie Terezie Tománkové se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: