Zpověď muže, který se podílel na vraždě manželky Ivana Jonáka. Jak to tehdy bylo?

Martin Z. byl jedním z těch, kdo se v devadesátých letech minulého století podíleli na přípravě vraždy manželky kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka. Podle soudu si vraždu své ženy objednal Jonák, který za to byl odsouzen k osmnácti letům vězení. K činu se ale nikdy nepřiznal.

Psal se 7. duben 1994. U stánku se zeleninou na okraji Prahy zastřelili vrazi jeho majitelku Ludviku Jonákovou. Soud se následně zabýval tímto případem téměř osm let. Nikdy se zcela nepodařilo objasnit motiv ani všechny okolnosti zločinu. Důkazy ovšem vypovídaly o tom, že si vraždu manželky objednal Ivan Jonák.

Se svou ženou tehdy už téměř rok nežil. Měl novou známost a s ní v té době sotva třídenního syna. Ludvika se od něj i s jejich dcerami odstěhovala už v létě 1993 ke svému o jedenáct let mladšímu příteli Tomášovi W. Jako spolumajitelka Discolandu Sylvia chtěla podnik prodat, což se Jonákovi nelíbilo, proto měl nechat manželku zlikvidovat nájemnými vrahy.

Martin Z. sice nevraždil, ale podílel se na přípravě vraždy, za což ho soud poslal do vězení na dvanáct let. Trest mu byl nakonec o dva roky snížen. Jak se po propuštění z vězení svěřil, velmi litoval toho, co provedl. Pokud by mohl, vrátil by zpátky čas. Kdo si vraždu Ludviky Jonákové objednal, prý netuší. Setkal se pouze s prostředníkem. „V posilovně jsem se potkal s jedním člověkem, který mi řekl co a jak. Mým úkolem bylo vytipovat místo, kde zemře. Tehdy jsem zničil život sobě a dalším lidem. Měl jsem mít rodinu, s přítelkyní jsme čekali dítě. Když mě odsoudili, nechala si ho pak vzít,“ prohlásil.

Před spravedlností utekl za hranice

Do vězení ale tehdy nenastoupil. Po rozsudku uprchl do zahraničí, kde se skrýval. Stal se jedním z nejhledanějších Čechů, pátral po něm i Interpol. „Podařilo se mi odletět do Sýrie, ale tam se vyskytly nějaké problémy, tak jsem se přesunul do Turecka. Chvíli jsem pak pobýval na řeckém ostrově Kréta a pak v Bulharsku. Tam jsem se usadil na delší dobu. Živil jsem se čím se dalo. Prodával jsem ponožky, hlídal místní podnikatele, cokoliv, co se vyskytlo. S dorozumíváním nebyl problém, vždycky jsem si ze slovníků vypsal pár těch nejdůležitějších slovíček a to stačilo,“ dodal muž, který údajně zůstal v kontaktu se svými kamarády z Česka.

Právě to ho nakonec prozradilo a byl dopaden policií. „Vtrhla do bytu, kde jsem byl v pronájmu a než jsem se stačil vzpamatovat, ležel jsem v poutech. Skončil jsem ve vězení v Sofii, odkud jsem byl dopraven do Čech. To, na čem jsem se podílel, mě nepřestane do konce života trápit,“ uvedl.

Tagy: