Trhal mi vlasy a mlátil mě do hlavy. Skialpinista překvapil slovy o útoku strážce v parku

Případ brutálního útoku na strážce Národního parku Šumava oblétl celé Česko. Podle policie měl ochránce kousek od Špičáku napadnout skialpinista. Muž, který má mít incident na svědomí, poskytl redakci CNN Prima NEWS exkluzivní rozhovor. V tom popsal, co se v lese ve skutečnosti odehrálo.

Jiří B. byl podle svých slov na procházce s kamarádem. Právě tam muži narazili na ochránce přírody. „Naši strážci upozorňovali dva skialpinisty, že se pohybují v místech mimo značené trasy, kde nemají co dělat. Bohužel prakticky ihned přišlo fyzické napadení,“ popsal mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Skialpinista Jiří B. ale vidí situaci jinak. „Najednou nás obstoupili strážci parku, začali mě tahat za bundu a tvrdit, že nemám být v lese, kde vyrůstám od tří let. Jeden mi trhal vlasy, mlátil mě do hlavy. Vůbec jsem to nepochopil. Překračují své pravomoci,“ uvedl.

Dědeček – zakladatel horské služby

Veřejnost se po útoku rozdělila na dva tábory. Jeden stojí za skialpinistou, druhý za ochránci přírody. „Byl jsem svědkem, jakým způsobem tito strážci ,upozorňují‘ lidi a celkem se divím, že jich není zraněných daleko více a častěji,“ napsal jeden z uživatelů sociálních sítí. „Kdyby lidi nelezli, kam nemají, nemusel by je nikdo upozorňovat,“ oponoval další.

Právě pohyb ve volné přírodě ale prý patří mezi skialpinistovy vášně. Svého času Jiří B. dokonce patřil mezi nejlepší freeriderové jezdce světa. Na Železnorudsku žije celý život. K přírodě má prý silný vztah. Jeho dědeček byl jeden ze zakladatelů horské služby.

„Měl v revíru Černé a Čertovo jezero, od malička mě tam bral. O les jsme se starali šetrně, zatímco tady ochranáři vyhlásili bezzásahové zóny, kde se volně nechá šířit kůrovec. Ve všech moderních střediscích po celém světě se už dávno přistoupilo na to, že se vyznačily freeriderové zóny, kde se lidé pohybovat smí a zjistilo se, že je to mnohem lepší, než je perzekvovat,“ poznamenal Jiří B.

Ochrana je ale nutná

„Národní památková rezervace Černé a Čertovo jezero je jedna z nejdéle chráněných rezervací v České republice. Jsou tam cenné přírodní podmínky. Ochrana je tam nutná,“ sdělil Dvořák.

„Případ dále prověřují policisté z oddělení obecné kriminality, kteří zjistili zúčastněné osoby a provádějí další úkony, včetně výslechu. Ve věci budou stanoveny znalecké posudky, na základě kterých bude stanoven další postup,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Jestli policisté muže nakonec obviní, není jisté. Pokud půjde o tvrzení proti tvrzení, mohl by vyváznout bez trestu.

Tagy:
Šumava les Policie ČR vyšetřování CNN Prima NEWS Plzeňský kraj napadení Česko Jan Dvořák Národní park Šumava Čertovo jezero strážci parku skialpinista Špičák Jiří B. Správa Národního parku Šumava