Hrozba pro zpovědní tajemství, varuje církev. Novinka má přísněji trestat sexuální násilí

Podle katolíků je zachování zpovědní mlčenlivosti jedním z pilířů víry.

Sporná novela trestního zákoníku

Nově navrhovaná legislativa by měla zavést trestní odpovědnost i pro ty, kteří nezakročí proti sexuálnímu napadení a nátlaku. Svědek takového činu, který se neobrátí na policii, se sám dopustí trestného činu. Představitelé katolické církve to vnímají jako citelný zásah do zachovávání zpovědního tajemství.

V současné době by zpovědník měl ze zákona oznámit plánovaný trestný čin. Nový trestní zákoník otevírá možnost potrestat duchovního, který se ve zpovědnici o plánovaném trestném činu dozvěděl, ale věc na policii neoznámil.

ČTĚTE TAKÉ: Boží patron internetu. Papež chce svatořečit prvního mileniála. Zázraky prý konal i po smrti

„Pokud se někdo svěří a bude se zpovídat z toho, že plánuje někomu ublížit třeba sexuálně, tak povinnost to nahlásit by měli mít i kněží,“ prozradila svůj pohled na věc pro CNN Prima NEWS Taťána Malá z hnutí ANO. „Je absolutně nepřípustné, aby to tak nebylo,“ dodala rezolutně.

Aleš Dufek z KDU–ČSL přistupuje k záležitosti smířlivěji. „Zpovídat se jdete proto, že jste něco spáchal. Nikoliv, že teprve něco jdete spáchat,“ uvedl poslanec. „Samo o sobě to je úplně mimo téma,“ doplnil lidovec.

Podle katolického kněze Tomáše Mohelníka kající se člověk cítí, že má nějaký problém. V takové situaci je zásadní důvěra v podobě mlčenlivosti. „Kdyby tato atmosféra ztratila důvěry a jistoty mlčenlivosti, tak ten člověk by už vůbec nepřišel,“ míní. Pro Mohelníka je zároveň jedním z hlavních poslání církve na věřící působit pozitivně tak, aby od svých temných plánů upustili.

Katolická církev se rozhodla z obav o zachování mlčenlivosti vložit do připomínkového řízení. Záměrem je, aby zpovědní tajemství bylo za všech okolností nedotknutelné. „Předmětem té připomínky je otevřít debatu o tom, zda by zpovědní tajemství nemělo být chráněno komplexně státem, jako třeba v Německu nebo na Slovensku,“ nastínil advokát Jakub Kříž, který se specializuje na náboženské svobody.

Resort spravedlnosti se připomínkou zabývá. „Za Ministerstvo spravedlnosti mohu reagovat tak, že v současné chvíli probíhá vypořádání připomínek,“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka. „Zatím je předčasné se k jednotlivým bodům vyjadřovat,“ doplnil neurčitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matky prodávaly dcery pedofilovi z Mostecka, zneužívání se samy účastnily. Z detailů mrazí

Tagy:
trestný čin sexuální obtěžování trestní zákoník sexuální násilí Taťána Malá Katolická církev Aleš Dufek Benedikt Tomáš Mohelník