Zradikalizoval se z nudy. Střelec z Buffala sepsal manifest o nadřazenosti bělochů

V sobotu otřásla americkým Buffalem tragická střelba v supermarketu Tops Friendly Market. Z činu, při kterém zemřelo deset lidí a tři další byli zraněni, je obviněn teprve 18letý Payton Gendron z Broome County. Následně se ukázalo, že před činem zveřejnil 180stránkový manifest o nadřazenosti bílé rasy. Tvrdil, že se zradikalizoval na začátku pandemie, protože se nudil.

Policisté po střelbě zjišťovali, zda čin, který se odehrál ve čtvrti, kde se nachází značné množství lidí černé pleti, měl rasový podtext. Na sociálních sítích se později začal šířit podrobný manifest o nadřazenosti bílé rasy, jehož autorem je právě Gendron. Ve 180stránkovém popisu tvrdí, že se zradikalizoval na internetu, když se v prvních dnech pandemie nudil. Odmítal, že by jej k činu motivovali lidé z jeho okolí.

Podle webu New York Post manifest vyjadřuje „jasnou rasistickou filozofii a krok za krokem popisuje jeho plány“. Teenager v něm dále uvedl, že díky „svému výzkumu zjistil, že nízká porodnost bílých lidí na celém světě představuje krizi, která nakonec vyústí v úplné rasové a kulturní nahrazování evropského národa“.

Inspiroval se Tarrantem

Následně zmínil další rasově motivované vraždy a uvedl, že většinou souhlasí s Brentonem Tarrantem – střelcem, který v březnu 2019 živě přenášel svůj útok v novozélandské mešitě, při němž zavraždil 51 lidí. Tímto činem se mladík zřejmě inspiroval natolik, že svůj útok rovněž vysílal na internetu.

Střelbu začal podle spisu Gendron plánovat letos v lednu. Supermarket Tops v Buffalu si vybral zkrátka proto, že má „největší koncentraci černošské populace v jeho okolí a nebyl daleko od jeho domova v jižní části USA“. Vyšetřovatelé doplnili, že na místo útoku mladík cestoval více než tři hodiny.

V jedné části manifestu podrobně popsal své plány v den útoku, a to krok za krokem, včetně hašé z hovězího, které by si dal ke snídani, způsobu, jakým se chce dopravit do Buffala, či detailního postupu zahrnujícího neprůstřelnou vestu a zbraň. Neopomenul popsat ani to, jak by zapnul živé vysílání. To nakonec běželo na platformě Twitch.

Na téměř 200 stránkách Gendron následně popisoval výstroj, zbraně a výběr oblečení do nejmenších podrobností.

Střelbou v minulosti vyhrožoval

Útok měl nakonec o hodinu posunout, místo plánovaných 16:00 útočil o hodinu dříve. Jak se ukázalo, v plánu nebyla pouze střelba v supermarketu, ale také v jeho okolí. K tomu nakonec díky zásahu policistů nedošlo. Ze třinácti lidí, které v budově zasáhl, bylo jedenáct Afroameričanů. Včetně člena ochranky – bývalého policisty – kterého lidé oslavují jako hrdinu. Před tím, než zemřel, se pokusil mladíka zneškodnit, trefil ale jen neprůstřelnou vestu.

Mladík byl obviněn z vraždy prvního stupně a hrozí mu až doživotí, píše web The Independent. Svou vinu nepřiznal, soudci však sdělil, že svému obvinění rozumí. „Bylo to čiré zlo,“ řekl v sobotu šerif okresu Erie John Garcia. „Byl to přímo rasově motivovaný zločin z nenávisti od někoho mimo naši komunitu,“ dodal.

Problémy s násilím měl mladík již v roce 2021, a to na střední škole kde studoval, píše web Buffalo News. V červnu 2021 zavolali policii v okrese Broome představitelé školy, kvůli tomu, že Gendron vyhrožoval násilím spolužákům. Mladík již tehdy avizoval, že chce střílet, a to buď na slavnostním předávání maturitních vysvědčení, nebo někdy později.

Tagy: