Zranění turisté po bouřce v Beskydech. Muž se schoval pod stromem, do kterého udeřil blesk

Při bouřce zlomené stromy v sobotu odpoledne v Beskydech vážně zranily dva turisty. Oba utrpěli těžká poranění a do nemocnic je přepravily vrtulníky letecké záchranné služby.

Při bouřce zlomené stromy v sobotu odpoledne v Beskydech vážně zranily dva turisty. Oba utrpěli těžká poranění a do nemocnic je přepravily vrtulníky letecké záchranné služby. Záchranářům zásahy komplikoval silný vítr a nepřístupný terén, uvedl v neděli náčelník Radan Jaškovský.

„Sobotní odpoledne bylo pro beskydské záchranáře náročné. Bouřka, zlámané stromy a vážná zranění. Dvě lokality, dva komplikované zásahy, a přitom jedna příčina. Silná bouřka, která zasáhla území Beskyd, zaskočila mnoho turistů v nezáviděníhodné situaci,“ uvedl.

První případ se odehrál poblíž Maxovy nádrže. Dva slovenští turisté, muž a žena, které zastihla bouře cestou na Masarykovu chatu se ukryli pod stromem. „Shodou okolností úder blesku tento strom zasáhl a odlomená část spadla na muže. Zaklínila jej a způsobila mu velice vážná zranění. Ještě v průběhu bouře vyrazily záchranné skupiny postiženému na pomoc. Rychlý postup ke zraněnému jim znemožňovalo velké množství spadlých a polámaných stromů,“ řekl náčelník.

Záchranáři museli cestu vyčistit společně s hasiči. V průběhu času se bouře uklidnila, a to umožnilo nasazení vrtulníku letecké záchranné služby. Lékař byl ke zraněnému spuštěn za pomoci palubního jeřábu. Muže pak stroj vyzvedl zavěšeného na laně. „Po naložení na palubu vrtulníku byl muž odvezen do traumacentra v Ostravě. Manželka postiženého, která byla přímým svědkem nehody, skončila v péči krizového interventa,“ doplnil.

Druhý zásah měl podle náčelníka stejného jmenovatele. „Tentokrát se však stala postiženou mladá dívka ze Slovenska. Pád části stromu jí způsobil otřes mozku i poranění hrudníku a břicha,“ řekl. I v tomto případě záchranářům zásah komplikovalo velké množství popadaných stromů.

„Horská služba nabádá všechny turisty k důslednému plánování túr, s přihlédnutím k aktuální meteorologické situaci a možnostem vyhledání bezpečného úkrytu v případě silných bouřek,“ dodal Jaškovský.

Tagy: