RADAR: V Česku udeří další silné bouře. Podívejte se, kde po dešti hrozí i povodně

Bouřka

Po sobotních supercelárních bouřích potrápí blesky, hromy a vydatné srážky i v neděli. Zejména v jihovýchodní polovině území by mohly udeřit velmi silné bouřky. Během dne meteorologové očekávají déšť na většině území České republiky. Teploty se budou pohybovat mezi 17 a 32 °C, v platnosti je až do poledne výstraha před povodněmi.

V neděli bude zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle se mohou objevit také mlhy. V Čechách a později i na Vysočině bude přibývat oblačnosti, postupně se na většině území čeká déšť nebo bouřky. „V jihovýchodní polovině mohou být bouřky místy i velmi silné,“ uvádějí odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Aktuální situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Déšť v Česku setrvá

Nadále je v platnosti výstraha, která až do 12. hodiny varuje před rizikem vzniku povodní. Překročit první stupeň povodňové aktivity mohou některé toky ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém kraji a na Vysočině. „Vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě,“ popisují meteorologové hrozby.

Silné bouřky řádily v Česku během sobotního večera a noci na neděli. Více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Nejsilnější bouřka za poslední roky? Voda zatopila obchody, padaly stromy, nejezdily vlaky

Povodňová bdělost, případně překročení druhého stupně povodňové aktivity, pak hrozí v částech Pardubického a Olomouckého kraje.

Nejvyšší teploty se v neděli budou pohybovat mezi 17 °C na západě a 32 °C na jihovýchodě území. Na horách teploměry naměří od 14 do 25 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o síle od 2 do 6 m/s.

V noci na pondělí bude zataženo až oblačno, zejména v Čechách se místy očekávají přeháňky nebo občasný déšť. Na východě území bude přechodně až polojasno. Nejnižší teploty klesnou k 18 až 14 °C, v Čechách až k 11 °C.

Nový týden s sebou přinese zataženou až oblačnou oblohu. Místy v pondělí meteorologové očekávají přeháňky nebo déšť – a to i vydatnější – včetně ojedinělých bouřek. K večeru by srážky měly být četnější, Moravu a Slezsko bouřky potrápí jen místy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 14 a 26 °C, nejvíce mohou naměřit lidé na jihovýchodě území.

Úterý se ponese v duchu ochlazení. Bude zataženo až oblačno, na většině území se očekává občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle i srážky vydatné. Nejvyšší denní hodnoty se budou pohybovat mezi 13 a 17 °C, na východě vystoupají až k 20 °C.

Tagy: