Ukrajinci míří na Cherson. Rusové nebudou bojovat jako předci u Stalingradu, říká expert

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno

"Ukrajinský postup u Chersonu"

Ukrajinská armáda je stále blíže k osvobození města Cherson. Munice ale nedochází ani Rusům, jejich morálka ale není tak vysoká, aby chtěli „hrdinně padnout“, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno. Ztráta města by poškodila prestiž Vladimíra Putina, dodal politolog Jiří Just.

Odhodlání a morálka Ukrajinců je podle Zrna stále vysoká. „Technika je připravená k dalšímu postupu. Ukrajinci si věří, mají předpoklady pro úspěch,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň ale upozornil, že ruská armáda má stále ještě silné dělostřelectvo a drony. „Rusové se tady na obranu dlouho připravovali, mají i podporu letectva. Nezdá se, že by jim scházela munice,“ dodal Zrno.

Pokud ukrajinská armáda Cherson dobyde, velké pouliční boje se podle Zrna čekat nedají. „Budou se chtít z toho hrozícího kotle dostat pryč, než aby bojovali jako jejich předci u Stalingradu. Cítí, že tu jsou okupační silou,“ vysvětlil. Motivace Rusů podle něj není tak vysoká, aby padli hrdinskou smrtí v ulicích Chersonu.

Pád města by pak částečně poškodil i Vladimira Putina. „Nejde možná ani o samotný Cherson jako o řeku Dněpr, která zásobuje vodou Krym,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jiří Just. Dodal, že pokud by k pádu Chersonu skutečně došlo, bude se na ruských informačních kanálech psát, že se jedná o dočasné stažení vojáků.

Ruské síly nemají jednotné velení

Experti také hovořili o tom, jakými lidmi se ruský prezident Vladimir Putin obklopuje. „Z Putinova okolí zmizeli všichni ,humanisté a liberálové‘ a on už se opírá jen o jedno nebo druhé agresivní křídlo,“ ukázal Just na šéfa Čečenska Ramzana Kadyrova a šéfa ruských žoldáků Jevgenije Prigožina. Z okolí prezidenta pak úplně zmizeli oligarchové, kteří jsou podle Justa už úplně bez vlivu.

Čím menší různorodost existuje v Putinově okolí, tím větší je na samotném bojišti. „Diktátoři se vždy bojí, že by je mohl někdo svrhnout, tak se snaží vytvořit větší množství ozbrojených sil. Putin má armádu, národní gardu, policejní síly či jednotky ministerstva vnitra, aby mohl využívat jedny proti druhým,“ vysvětlil Zrno. Tím ale dosáhl pouze toho, že si na bojišti všichni dělají, co chtějí, neboť každý poslouchá někoho jiného. A to vede ke ztrátám.

Tagy: