Zrno: Ukrajinci dostávají dávky dopaminu. Vyhlížejí další úspěch, prestiž Rusů je ohrožena

Ukrajinská vlajka vlaje v silně poškozené obytné čtvrti v obci Dolina v Doněcké oblasti na Ukrajině po stažení ruských vojsk 24. září 2022.

Po osvobození Izjumu a Lymanu zažívá ukrajinská společnost vlnu nadšení i hrdosti. Naopak v Rusku stále více panují obavy. Novinář a vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přiblížil, kde dál mohou Ukrajinci slavit úspěch. Ruská prestiž je podle něj ohrožena.

Ukrajinci slaví jeden úspěch za druhým. Během dvou týdnů dokázali osvobodit okupovaný Izjum i Lyman, stejně tak se jim podařilo dobýt obec Torske. „Jsou to důležitá vítězství. Zejména Lyman byl obrovský úspěch. Ukrajinská společnost dostává dávky dopaminu, dalo by se říci. Po osvobození Charkovské oblasti přišel klíčový Lyman, kde byly ruské zásoby,“ přiblížil Zrno.

Dodal, že není jasné, kolik ruských vojáků z města uprchlo a kolik se jich podařilo zadržet. „Torske není klíčovým městem, ale je zhruba 15 kilometrů vzdáleno od Lymanu. Tudíž je blíže k městům, o nichž jsme hovořili před měsíci: Severodoněck a Lysyčansk. Rusové o ně tvrdě bojovali a směřovali tam veškeré síly. Nyní k nim Ukrajinci postupují rychlostí 10 kilometrů za den. Pokud se jim podaří tempo udržet, jednalo by se o obrovskou ránu pro ruskou prestiž,“ vzkázal.

Zdůraznil, že pro Rusko jsou tato dvě města důležitější než Charkovská oblast. „V ní nebyla žádná symbolicky významná místa. Naopak Severodoněck a Lysyčansk jimi jsou. Kdyby nyní tato města padla, nebo se o ně bojovalo, ruské veřejnosti by to připomnělo, že se válka nevyvíjí tak, jak se jim snaží ruské vedení napovídat,“ dodal.

Válku sledovali jako hokej

Hostem vysílání CNN Prima NEWS byl také politolog Jiří Just, který žije v Moskvě. Ten podotkl, že prohry Kremlu se v ruské společnosti převážně neprezentují. „Správnou otázkou je, zde se k nim tyto informace dostanou. V novinách ‚pád‘ Lymanu vůbec nefiguruje. A když už, popisují to Rusové jako obyčejnou věc, kdy se vojáci jen stáhli, respektive ustoupili a čekají na posily,“ přiblížil dění v Rusku.

Naopak „žhavým“ tématem je vyhlášená částečná mobilizace. „Ještě do poloviny září válka probíhala jen na sociálních sítích skrze propagandu či v televizi, kde ji lidé sledovali jako hokej. Pak však najednou začali muži dostávat povolávací rozkazy. Pro ruskou společnost to byl šok, lidé prožívají spíše strach než hrdost. Prchají do zahraničí nebo na venkov, někteří nevycházejí z domovů. Navíc je neznepokojuje pouze to, že mají bojovat za ‚nová území Ruska‘, ale i fakt, že armáda není vybavená,“ uzavřel.

Tagy: