Zrušme omezení prodeje o svátcích, navrhují poslanci ODS. Názory stran se ale rozcházejí

Otevírací doba obchodů ve státních svátcích je tématem pro koaliční strany.

Zrušení omezení prodeje v obchodech o svátcích

Poslanci ODS chtějí zrušit omezení prodeje v obchodech o svátcích. Nařízení podle nich totiž vytváří zmatek. Ve středu o návrhu jednala vláda a postavila se k němu neutrálně, názory stran se rozcházely. Na sociálních sítích to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Návrh tak může způsobit pnutí v koalici, která se na úpravách regulace otevírací doby zatím neshoduje. A padají i nápady, aby obchody byly zavřené o všech svátcích.

O sedmi svátcích mají obchody otevřeno, o šesti zavřeno. Do budoucna by se to mohlo sjednotit. O změnu otevírací doby o svátcích usilují dva poslanci z ODS. Podle nich současná regulace vytváří chaos. „Lidé si hledají, jestli bude o státním svátku otevřeno, nebo zavřeno, nejabsurdnější je to o Velikonocích, kdy jsou obchody na Velký pátek otevřené a na velikonoční pondělí zavřené,“ popsal poslanec Jan Bureš (ODS) pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přesolování je nebezpečnější než tabák, varuje Válek. Některé podniky zavádějí novou strategii

Poslanecký návrh počítá s tím, že by se zákon, který zakazuje prodej v obchodech nad 200 metrů čtverečních o svátcích, zrušil. K tomu vládu vyzvali i zástupci zaměstnavatelů a obchodů. „Tenhle zákon je typickou ukázkou zbytečné legislativy. Nařizuje lidem, kdy co můžou dělat, poškozuje to ekonomiku i zaměstnance,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Na tom, jak by otevírací doba měla vypadat, se ale vládní koalice zatím neshodne. „Rozhodně nebudu podporovat to, aby se vrátila plná otevírací doba o všech svátcích. Pokud něco sjednotit, tak zákaz na všechny svátky,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Každopádně by se to mělo sjednotit, ať už otevřít, nebo zavřít,“ řekla poslankyně Eliška Olšáková (STAN).

S otevřením obchodů o svátcích by naopak souhlasilo opoziční SPD, ovšem s jednou výjimkou. „Za mě dává smysl zákaz prodeje o vánočních svátcích a na Nový rok, kdy rodiny chtějí být spolu a navštěvují se,“ uvedl poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Za to hnutí ANO by ponechalo stávající stav. „Otevření této Pandořiny skříňky povede k tomu, že by mohlo být zavřeno o všech státních svátcích,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Poslanci by o novele mohli jednat ke konci dubna.

Tagy: