Přesolování je nebezpečnější než tabák, varuje Válek. Některé podniky zavádějí novou strategii

Sůl

Češi solí dvakrát až třikrát víc, než doporučuje WHO

Češi moc solí. Dokonce dvakrát až třikrát více než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Zástupci vlády, gastronomie i obchodů v úterý představili nový program, který by měl proti tomu bojovat. Do pilotního projektu Solíme méně se má prozatím zapojit deset vytipovaných restaurací a deset školních jídelen.

„Doporučené množství konzumace podle Světové zdravotnické organizace je pět gramů na den, a to Češi až trojnásobně překračují,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Podle ní si lidé často ani neuvědomují, že sůl je obsažena v mnoha potravinách, aniž by je dosolovali.

ČTĚTE TAKÉ: Potravinářská inspekce varuje před zelím v konzervě. Našla v něm nebezpečné části

„To, že se u nás zbytečně přesoluje jídlo, může způsobit až 23 % zbytečných úmrtí. Je to nebezpečnější než tabák,“ řekl Válek.

„Čím více solíme, tím více nám stoupá krevní tlak. To znamená vyšší riziko cévní mozkové příhody či infarktu,“ sdělil lékař Michal Vráblík.

Ženy si mohou při nadužívání soli postěžovat i na větší otoky a kruhy pod očima. Ambice nového programu Solíme méně je do roku 2030 snížit průměrnou spotřebu soli o čtyři gramy denně.

„Chceme dostat do veřejného stravování, do škol, do sociálních zařízení kvalitní stravu z lokálních potravin. Změnit potravinový koš. My už jsme všechno udělali. Teď to je na rezortu školství, aby vydal vyhlášku, která to zrealizuje,“ dodal Válek.

Protože si podle průzkumů každý desátý Čech osolí jídlo, aniž by ho předtím ochutnal, do boje proti přesolování se zapojí i některé restaurace. Ze stolů by měly zmizet slánky a méně slaná jídla by se v jídelníčcích označovala. Sůl se dá částečně nahradit zvýrazněním jiných chutí. „Můžeme třeba nastrouhat petržel a spojit ji s kořenovou zeleninou,“ řekla šéfkuchařka Jitka Ulihrachová.

Sůl by se měla omezovat i v obchodech. „Všechny obchody, zejména u privátních značek, každý rok o něco snižují složky cukru, soli, tuku, aby byli lidé zdravější,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Konec nulového DPH v Polsku a nakupující Češi. Vyplatí se stále nákupy u sousedů?

Tagy: