Pětikoalice se přetahuje o konec zastropování cen energií. Stanjura nadhodil i válečnou daň

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Konec energetických stropů

Konec cenových stropů na energie by mohl přijít dřív než k původně plánovanému konci roku. Chtějí to navrhnout někteří členové pětikoalice. Cenový limit chrání spotřebitele od letošního ledna. Podle některých už ale není potřeba.

Energie dramaticky zlevňují, někteří členové vlády proto navrhují, aby cenové stropy skončily dřív. „Návrhy na předčasné ukončení stropů určitě zazněly,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Díky stropům mohli spotřebitelé platit v případě elektřiny maximálně 6 050 korun za megawatthodinu plus distribuční poplatky. U plynu asi o polovinu méně. Zbytek doplácí stát, který na tuto formu pomoci s drahými energiemi vydal přes 33 miliard korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předražené řetězce dostaly od Čechů facku, míní Křeček. Po nákupech v Polsku má další radu

Většina dodavatelů ale už nyní nabízí ceny pod vládními stropy. Ty měly platit do konce roku. „V tuto chvíli je na místě se bavit o tom, zda je možné ukončit cenové stropy ještě před koncem roku,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera. „Musíme dát dodavatelům čas, aby všechny domácnosti dostaly ceny pod vládním stropem,“ podotkl Síkela.

Ministerstvo průmyslu k tomu chystá analýzu. „Musí z toho vyplynout, že to nebude znamenat nějaké dramatické zvýšení cen energií pro domácnosti a případně firmy,“ zdůraznila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) tvrdí, že předčasné zrušení není reálné stihnout. Uvažuje ale o předčasném zrušení válečné daně, která měla původně platit až do roku 2025. „Pokud bude situace na energetických trzích podobná jako letos, případně lepší, tak nebude potřeba mimořádných příjmů, protože nebudou ani mimořádné výdaje. Pak bychom mohli navrhnout zrušení této daně,“ popsal ministr financí.

Tagy: