Předražené řetězce dostaly od Čechů facku, míní Křeček. Po nákupech v Polsku má další radu

Poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 14.8.2023

Za výroky o nakupování v Polsku jsem byl hojně kritizován, ale ukazuje se, že to byla nejúčinnější metoda, jak dát nepoctivým obchodníkům v Česku facku. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. Nyní dal českým spotřebitelům další radu. „Měli by nakupovat u poctivých českých obchodníků a k nepoctivcům stále nechodit,“ uvedl. Následně vysvětlil, jak na to.

„Byl jsem hojně kritizován za výroky o nakupování v Polsku, ale ukazuje se, že to byla nejúčinnější metoda, jak dát českým nepoctivým obchodníkům facku, aby konečně začali zlevňovat. Vidím to jako zneužití situace na úkor zákazníka. Cenové hladiny se přeci jenom trochu mezi Polskem a Českem sblížily,“ podotkl.

Následně českým spotřebitelům představil další radu. A sice, že by Češi měli nakupovat u poctivých českých obchodníků a k těm nepoctivcům nemají chodit. „Když lidé budou akceptovat přehnané ceny, tak obchodník nemá motivaci zlevnit. Když ale lidé nebudou kupovat, pak ten obchodník nebude mít jinou možnost než zlevnit,“ vzkázal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko jako Čína. Bez vládního balíčku bychom tu mohli mít deflaci, překvapil ekonom

Jak by měli lidé toto doporučení aplikovat? „Musíme se bohužel vrátit k situaci, kdy nemůžeme nakoupit v jednom obchodě naprosto vše. Obchody na to hrají, že nás nalákají třeba na levný chleba – vědí, že si tam nekoupíme jen chleba, ale že si k tomu koupíme spoustu předražených položek. Ten, kdo je sociálně slabší a má čas se tomu věnovat, tak doporučuji, aby navštívil více obchodů a v každém nakoupil jenom ty položky, které jsou v akci za výhodnou cenu,“ pokračoval Křeček.

Chceme se vrátit do socialismu?

Pokud však člověk pospíchá, tak rozumí tomu, že koupí i předražené položky. „Jejich spotřebu bychom ale měli omezit, abychom donutili obchodníky poklesem poptávky snížit cenu,“ dodal. To ekonom Milan Bednář z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze radí, aby se vyřešila příčina. „To, co bychom měli udělat, je vyřešit konečně příčinu, a to je inflace, státní schodek. To, jak vypadá, že dopadne, tomu hrozně přisazuje,“ uvedl.

„Pokud jsme v tržním prostředí a nechceme se vrátit do socialismu, komunismu, nic jiného dělat nemůžeme. Musíme vyřešit příčinu,“ dodal Bednář.

Tagy: