Stát dotoval akci radikálních feministek: Na knihu Zrušte rodinu přispěl 160 tisíci korunami

Kniha Zrušte rodinu od Sophie Lewisové

Seminář Zrušte rodinu

Zrušte rodinu. Tak zní název semináře, který se konal v Praze u příležitosti křtu stejnojmenné knihy. Rozruch zejména na sociálních sítích vyvolal fakt, že kontroverzní akce získala podporu z veřejných peněz, například od ministerstva kultury. Vláda se přitom ve svém programovém prohlášení naopak hlásí k podpoře rodiny. Třeba poslanec Patrik Nacher (za ANO) chce kvůli tomu ve sněmovně interpelovat ministra kultury Martina Baxu (ODS).

Organizátorem události jsou feministky z kolektivu Druhá směna. Jejich web uvádí, že je nutné vytvořit svobodný svět, ve kterém nukleární rodiny nebude třeba. „Tohle je takový feministický manifest,“ uvedla ředitelka spolku Tranzit.cz Tereza Stejskalová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klimatisté z Poslední generace? Pokrytci a šašci. Rozumějí jen buzeraci ostatních

Akce probíhala za zavřenými dveřmi a redakce CNN Prima NEWS na ni nebyla vpuštěna. Prý by to kazilo intimní atmosféru. Oslovila však jeho účastnici. „Chci najít způsoby, jak se osvobodit od toho, co je na té rodinné situaci tak svazující,“ sdělila žena.

Vláda i Evropská unie se oficiálně hlásí k podpoře rodin. Přesto však mezi sponzory prostoru, kde akce proběhla, jsou Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Městská část Praha 10, Evropská unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a programu NextGenerationEU.

Jak se peníze ocitly u radikálních feministek a proč vytištění knihy Zrušte rodinu, kterou napsala autorka Sophie Lewisová, financovalo ministerstvo kultury 160 tisíci korunami, je tedy velkou otázkou. „Byl jsem v šoku, že kniha tohoto typu vůbec nějakou dotaci dostává. A to, že je to v nějakém dotačním titulu, se kterým to vůbec nesouvisí, je jen třešnička na dortu,“ prohlásil poslanec Patrik Nacher.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) uvedl, že s obsahem knihy nesouhlasí. „Zrušení rodiny je pro mě z jiného vesmíru, ale bylo to doporučení grantové komise ministerstva,“ informoval Baxa.

SLEDUJTE TAKÉ: Aktivisté blokovali hlavní silnici v Berlíně

Tagy: