Zůstane STAN ve vládě? S koaliční smlouvou si vytírali už před volbami, řekla Gregorová

Europoslankyně Markéta Gregorová

Markéta Gregorová o setrvání Pirátů ve vládě

Už při kampani si s koaliční stranou STAN vytíral – třeba z hlediska propagace jednotlivých kandidátů, řekla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS. Ačkoli se smlouvy mohou měnit, podle ní se nejedná jen o „cár papíru“. Ivan Bartoš (Piráti) bude pravděpodobně o této záležitosti v brzkých dnech jednat s Vítem Rakušanem (STAN).

„Nebudu předjímat, co řekne STAN, ale předpokládám, že bude chtít ve vládě setrvat, a tak koaliční smlouvu vypoví, aby nemuseli odcházet z vlády,“ uvedla Gregorová ve vysílání CNN Prima NEWS. „Třeba nás ale všichni překvapí a odejdou,“ dodala a připomněla, že s dodržováním koaliční smlouvy byly z jejího pohledu problémy už těsně po jejím utvoření.

ČTĚTE TAKÉ: Zákulisí odvolání Bartoše. Fiala mu předem nic neřekl, detaily prozradil ministrův náměstek

Podle Gregorové je konec Pirátů ve vládě nevyhnutelný. „To, co dnes proběhlo, většina Pirátské strany považuje za podraz. Ivan byl vybrán jako nejzranitelnější článek. My to považujeme za konec možnosti prosazovat pirátskou politiku ve vládě,“ informovala.

Pirátští poslanci budou dále hlasovat v souladu s programem strany – nebudou totiž vázaní nezbytně nutnými kompromisy. „Pravděpodobně se staneme velmi standardní opoziční stranou. Nestaneme se destruktivní opozicí,“ nastínila možné budoucí fungování ve Sněmovně.

O odstoupení od koaliční smlouvy budou Piráti hlasovat od pátku 27. září ráno do pondělí 30. září do osmi hodin večer. Vyplývá to z příspěvku na stranickém internetovém fóru.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ubohé lži, ostuda, kňourání. Politici ODS běsní kvůli pirátské kanonádě a nadávání na Fialu

Tagy: