Zákulisí odvolání Bartoše: Fiala mu předem nic neřekl, detaily prozradil ministrův náměstek

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Fiala navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra kvůli digitalizaci

Končící ministr Ivan Bartoš se o odvolání z postu ministra pro místní rozvoj dozvěděl 10 minut před tiskovou konferencí premiéra Petra Fialy. Předseda vlády mu to předem neřekl, prozradil pro CNN Prima NEWS Bartošův náměstek Lukáš Černohorský. Zároveň dodal, že z vlády by nyní měli odejít všichni Piráti.

Byť se ještě dopoledne zdálo, že vláda bude pokračovat v současném složení a Ivan Bartoš se s Petrem Fialou domluvili na společném postupu, odpoledne už je vše jinak a Petr Fiala oznámil, že Bartoš končí. Jak se ale zdá, Bartošovi o tom předem neřekl a postavil ho tak do velmi nepříjemné situace.

ČTĚTE TAKÉ: Fialovi došla trpělivost. Navrhuje odvolat Bartoše z vlády kvůli fiasku s digitalizací

„Chvilku před tím, než to premiér oznámil na tiskové konferenci, jsem byl s Ivanem. Dozvěděli jsme se to tak, že přišel kolega z mediálního oddělení s tím, že bude mít pan premiér tiskovou konferenci a cca 10 minut před ní přišel někdo z kabinetu ministra oznámit Ivanovi, že končí,“ řekl CNN Prima NEWS Lukáš Černohorský.

„Premiér měl řeč na tiskovce připravenou, takže podle mě už ráno, když byli s Ivanem na schůzce, to měli připravené a akorát to Ivanovi nikdo neřekl. Je to za mě velmi nepříjemná situace a evidentně na to byli připravení všichni ze Spolu,“ pokračuje náměstek s tím, že on sám si aktuálně balí všechny věci a počítá s tím, že končí.

Zároveň dodal, že je přesvědčen, že odvolání Bartoše už měl premiér a jeho tým připravené delší dobu a jen čekali na vhodný čas. Piráti podle náměstka nemají na co čekat a je na čase odejít z vlády.

„Ve chvíli, kdy odchází jeden stylem, jakým to bylo oznámeno, tak si myslím, že bychom měli opravdu odejít. Uvnitř koalice by mělo fungovat nějaké slušné chování. ODS nám vždy říkala, že si nemáme vzkazovat věci přes média a my jsme to do této doby skutečně nedělali a oni udělají tohle,“ neskrýval rozhořčení náměstek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala cynicky a chladně hodil Piráty přes palubu, řekl Kubáček. Je to potupa v přímém přenosu

Tagy: