Ubohé lži, ostuda, kňourání. Politici ODS běsní kvůli pirátské kanonádě a nadávání na Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Piráti se vyjádřili k rozhodnutí Petra Fialy

Občanští demokraté se pustili s Piráty do nelítostných slovních přestřelek. Pirátská tisková konference k odvolání Ivana Bartoše z vládního postu doprovázela slova o „podrazech“, „kmotrech“ a „vymetání cesty pro vládnutí s ANO“. Reakce některých politiků ODS byla neméně tvrdá. Poslanec Jan Skopeček označil tvrzení Pirátů za ubohé lži. Ministr financí Zbyněk Stanjura se zase podle svých slov „nestačil divit, jak rychle a hluboko umí někteří kolegové klesnout“. Svým koaličním partnerům přišel na pomoc též lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který počínání Pirátů označil za kňourání.

Koaliční krizi vyvolal krok premiéra Fialy, který kousek po poledni oznámil, že navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci. Ten na náhle svolané tiskové konferenci po boku pirátských poslanců a na dálku připojeného ministra pro legislativu Michala Šalomouna uvedl, že koalice Spolu započala cestu k vládnutí se sílícím hnutím ANO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem, řekl Bartoš. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Další Piráti označili Fialovo chování, kdy po ranní schůzi oznámil Bartošovi odvolání pouhým telefonátem, za „hnusný podraz“. Šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek zase uvedl, že premiér podlehl tlaku ministra dopravy Martina Kupky, poslance Jana Skopečka, jihočeského hejtmana Martina Kuby a šéfa státní pokladny Zbyňka Stanjury. „Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo,“ dodala místopředsedkyně strany Klára Kocmanová. Členové Pirátů také několikrát zmínili označení ODSÁNO, které má symbolizovat údajnou budoucí koalici ODS a ANO.

Ubohá lež, vzkázal Skopeček

Reakce politiků z ODS na sebe posléze nenechala dlouho čekat. „Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila. Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ vzkázal Fiala.

Poté se k němu přidal i Skopeček. „Celý den jsem byl ve své kanceláři v Poslanecké sněmovně, na což mám dostatek svědků. Odpoledne jsem se pak přesunul s dítětem na fotbalový trénink. Kolem úřadu vlády jsem tak projel pouze autem. Žádné schůzky, na které měl být vyvíjen tlak na premiéra, jsem se neúčastnil. Je to ubohá pirátská lež. Přeji Pirátům v jejich rozhodování o dalším vládním angažmá a své budoucnosti více racionality, než předvedli na tiskové konferenci,“ napsal na sociální síti X.

„Proti nařčením Pirátské strany se musím ohradit – argumentovat schůzkami, které nikdy neproběhly, je absurdní. Měl jsem dnes několik schůzek, ale žádnou s kýmkoliv z ODS na téma odvolání Ivana Bartoše. Nestačím se divit, jak rychle a hluboko umí někteří kolegové klesnout…“ odmítl také Zbyněk Stanjura.

„Konspirační teorie o tlacích na premiéra jsou naprostý nesmysl. Ivan Bartoš dostal od koaličních partnerů opakovaně prodlouženou lhůtu pro zdárné dotažení, bohužel systém má k funkčnosti ještě hodně daleko a tento stav začíná poškozovat řadu důležitých projektů. Za těchto okolností už nebylo možné dál čekat na znovu a znovu odkládaná řešení. Piráti stále mají možnost racionálně zvážit situaci a dál se podílet na práci vládní koalice,“ doplnil také Martin Kupka.

Kňučení, okomentoval Zdechovský

Naopak europoslankyně ODS Veronika Vrecionová nešetřila ostrými slovy. „Když poslední měsíce objíždím obce jako předsedkyně Spolku pro obnovu venkova, tak často slyším, že digitální stavební řízení absolutně nefunguje. Jediný, kdo si to vůbec neuvědomuje, jsou Piráti. Jejich ostudná tisková konference plná lží a nenávisti jen dokazuje, že problém stále nechápou a jsou schopni riskovat ekonomickou budoucnost země,“ přidala se občanská demokratka.

Její europoslanecký kolega z řad lidovců Tomáš Zdechovský podotkl, že „i z vlády se musí umět odcházet“. „Poslouchám tiskovku. Nevím, zda Piráti v kňučení a nadávání na Fialu překonali nebo vyrovnali Andreje Babiše. Tohle bylo nedůstojné divadlo,“ zkritizoval přístup Pirátů.

Někde mezi pak stáli politici z hnutí STAN. „Digitalizační plavba Pirátů má své chyby, ale takto je házet na rozbouřeném moři přes palubu není fér,“ napsal poslanec Josef Cogan. „Takovou politickou kulturu jsme tu nechtěli. Voliči věřili v hodnotovou politiku, v ní se ale ministr neodvolává telefonem a vzkazy se neposílají přes média. Jediným vítězem této přestřelky je bohužel Andrej Babiš,“ nechala se slyšet europoslankyně Danuše Nerudová.

Později večer promluvil též předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Netěšilo by mě, kdyby se Piráti rozhodli odejít z vlády. Ztotožňuji se s tím, co ještě dnes ráno říkali oni sami: že voliči chtějí řešení důležitých problémů. My, Starostové, budeme dál pracovat na tom, co jsme lidem slíbili a proč nás zvolili,“ dodal.

Členové Pirátů budou o odstoupení od koaliční smlouvy hlasovat od pátku 27. září. Hlasování uzavřou v pondělí 30. září ve 20:00, vyplývá z fóra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S Fialou a Bartošem si musím promluvit, prohlásil Pavel. Obává se možného rozkolísání vlády

Tagy: