Zvrat na Slovensku: Sulík podal demisi. Na tahu je Matovič, který sliboval totéž

Richard Sulík a Igor Matovič

Vládní krize na Slovensku

Slovenský ministr financí Igor Matovič řekl, že v nynější krizi ve vládní koalici splní ultimátum liberální strany Svoboda a solidarita (SaS), která požaduje jeho demisi. Ovšem jen pod podmínkou, že tak učiní i šéf SaS a ministr hospodářství Richard Sulík a bude schválena pomoc obyvatelům a další opatření. Sulík ve středu kolem poledne oznámil, že demisi skutečně podal. Nyní žádá, aby tak učinil i Matovič.

Matovič i jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) demisi ministra financí dříve opakovaně odmítali. „Na povalení vlády stačí jen jedno slovo – odcházíme. Slovo, na které můžou doplatit miliony lidí ve velmi těžké době. Slovo, které s jistotou vrátí k moci mafiánské časy. Strana SaS je dnes ochotná toto slovo vyslovit a povalit už třetí protikorupční demokratickou vládu,“ napsal ve středu dopoledne na sociální sítě Matovič. Odkazoval na to, že Sulíkova SaS již zavinila pád předešlé vlády, v jejímž čele stál právě Matovič, a také kabinetu expremiérky Ivety Radičové v roce 2011.

Na povalenie vlády stačí len jedno slovo - Odchádzame. Slovo, na ktoré môžu doplatiť milióny ľudí vo veľmi ťažkej dobe....

Posted by Igor Matovic on Wednesday, August 31, 2022

Nyní už tak striktní není, Matovič na poslední chvíli oznámil, že je ochoten Sulíkovo ultimátum vyslyšet a odstoupit. Na oplátku ovšem chce, aby Sulík rovněž ve vládě skončil. Navíc požaduje, aby poslanci SaS podpořili deset požadavků „na pomoc lidem a ochranu veřejných financí“.

Do svého desatera Matovič zařadil dar 200 eur (přibližně 4 900 korun) na dítě pro každou slovenskou rodinu, schválení státního rozpočtu na příští rok, zajištění důchodového systému či souhlas k ústavnímu zákonu o rozpočtové odpovědnosti. Další požadavky se pak točí například kolem zastropování cen elektřiny, výhodných smluv pro plyn či okolo příspěvků domácnostem a důchodcům.

Mělo se za to, že podmínku na odstoupení by Sulík mohl vyslyšet bez problémů. Sám totiž už před časem nabídl, že pokud Matovič odejde z vlády, může skončit i on, pokud se tím vyřeší vládní krize.

Hlavní problém Slovenska je Igor Matovič, říká Sulík

Nakonec tak skutečně učinil. „Toto je první klíčový krok. Abych Igorovi Matovičovi ulehčil udělat to samé, podal jsem demisi dnes ráno sám,“ informoval kolem poledne Sulík. Následně na tiskové konferenci po jednání s představiteli koaličních stran uvedl, že požádal své ministry, aby zatím demisi nepodávali, a to až do pondělí.

SaS o aktuálnej politickej situácii

Posted by Aktuality.sk on Wednesday, August 31, 2022

„Igoru Matovičovi dáváme čas několik dní na to, aby udělal to, co od něj prakticky celá země čeká, a aby si zachoval poslední zbytky důstojnosti. Nedá se takto dlouhodobě fungovat,“ prohlásil Sulík. Dodal, že „hlavní problém Slovenska se jmenuje Igor Matovič“. Je otázka, zda SaS přistoupí na podmínky ekonomického charakteru. O těch chce Sulík teprve rozjet jednání.

Strana SaS na začátku července odstoupila od koaliční smlouvy a požadovala, aby Matovič již dále nebyl členem kabinetu. Zároveň dala kolegům v koalici čas do této středy na nové uspořádání vztahů v koalici. V opačném případě by čtyři ministři podali demisi. Vláda by tak již neměla většinu ve sněmovně.

Tagy:
Slovensko Igor Matovič Richard Sulík koalice vláda Eduard Heger SaS OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti