Slovenská vládní koalice se kvůli Matovičovi rozpadá. Dojde na předčasné volby?

Igor Matovič (vpravo) a Eduard Heger

Černochová podepsala deklaraci

Slovenská politická scéna v uplynulých měsících zažívá znovu velmi turbulentní období. Důvodem je už delší dobu se táhnoucí krize uvnitř vlády premiéra Eduarda Hegera. Koaliční strana Svoboda a Solidarita (SaS) totiž požadovala konec ministra financí Igora Matoviče, jinak hrozila svým odchodem. Matovič, který je zároveň předsedou nejsilnější vládní partaje OLaNO, se navzdory výhrůžkám rozhodl zůstat, a tak vláda přichází o velkou část poslanců, čímž se stává menšinovou. Co se nyní na Slovensku bude dít?

Pokud nenastane mimořádný šok, tak začátkem září slovenská vláda přijde o několik ministrů a hlavně o dvě desítky poslanců, díky nimž Heger a spol. drží ve slovenské Národní radě většinu. SaS se totiž už před časem rozhodla své dlouhotrvající konflikty s Matovičem řešit scénářem „buď a nebo“.

Pozice byly jasné. SaS delší dobu vadí Matovič v pozici ministra financí a partaj tak slovy svého předsedy a ministra hospodářství Richarda Sulíka volala po jeho konci. Když Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) toto nevyslyší, tak SaS na začátku září odchází z vlády a koalice končí.

Ultimátum dal Sulík Matovičovi již začátkem letních prázdnin v červenci. Dobu na rozmyšlenou tedy slovenští politici měli více než dostatečnou. Šéf SaS po čase dokonce navrhl, že pokud by to vládní krizi vyřešilo, tak by se s Matovičem mohl z vlády pakovat i on sám. Je dobře známo, že dvojice politiků je dlouhodobě v různých sporech. Nyní je ovšem jasné, že Matovič míní na své židli setrvat.

„OLaNO upřednostnilo jediného na stoličce přilepeného, evidentně a dlouhodobě nejvíce problematického ministra. Upřednostnilo rozvrat veřejných financí, kolaboraci s fašisty a znásilňování legislativního procesu. To je totiž pokračování vlády, jejíž součástí je Igor Matovič. A toto všechno vyměnili za čtyři ministry za SaS, kteří ve středu 31. 8. podají demisi,“ oznámil na sociálních sítích během pátku Sulík.

OĽaNO uprednostnilo jedného na stoličke prilepeného, evidentne a dlhodobo najviac problematického ministra....

Posted by Richard Sulík on Friday, August 26, 2022

Matovič konec SaS řešil z dovolené ve Španělsku

Poslední jednání se konalo právě v pátek. Matovič jej evidentně zase tak vážně nebral, neboť se připojil on-line z dovolené, kterou tráví ve Španělsku. Premiér Heger, který je nominantem Matovičova OLaNO, ale situaci považuje za vážnou a dušuje se, že stále usiluje o setrvání Sulíka a jeho zákonodárců v koalici.

„Do poslední vteřiny budu bojovat, aby čtyřkoalice zůstala,“ reagoval Heger po slovech Sulíka. Na druhou stranu ovšem uvedl, že kabinet již počítá i s odchodem ministrů za SaS a řeší tak jejich náhradu. Konkrétní ale do 31. srpna, kdy ultimátum SaS oficiálně končí, nechce být. Že naděje umírá poslední říkají i lídři zbývajících koaličních stran – Boris Kollár za hnutí Jsme rodina a Veronika Remišová ze strany Za lidi.

Na jaře minulého roku už koalice jednu krizi přežila. Tehdy SaS trvala na odvolání Matoviče z pozice premiéra, což opět podmiňovala svým setrváním ve vládě. Matovič tehdy nakonec na nejvyšším vládním postu skončil, nicméně v kabinetu zůstal. S Hegerem, který tehdy sloužil jako ministr financí, si vyměnil posty. Sulíkovi to tehdy stačilo.

Co bude dál?

Nyní se každopádně nabízí otázka – co bude dál? Koalice odchodem dvacítky poslanců za SaS přichází o svoji již teď lehkou většinu ve slovenském Parlamentu. Předčasné volby si ovšem většina koaličních stran nepřeje. Podle dosavadních průzkumů by OLaNO mohlo spadnout z 25 procent na pouhou třetinu. Oslabení by nejspíš nastalo i u hnutí Jsme rodina a strana Za lidi by se do Národní rady takřka jistě nedostala.

Ve slovenských průzkumech naopak rostou preference SaS, ale i tak by Sulík se svojí stranou volby ani zdaleka neovládl. Favoritem je strana Hlas-SD bývalého premiéra Petera Pellegriniho, na druhém místě by pak skončil Směr-SD dalšího expremiéra Roberta Fica. Členové prvně zmiňované partaje jsou navíc většinou bývalí zákonodárci právě Ficova Směru. Fico už delší dobu hovoří o tom, že s Pellegrinim rád udělá novou vládu. Na jisté spolupráci se navíc již dohodl s krajně pravicovou Republikou, jejímiž hlavními postavami jsou naopak bývalí politici jiné fašistické partaje – Lidové strany Naše Slovensko odsouzeného exposlance Mariana Kotleby.

Za nejpravděpodobnější scénář se považuje menšinová vláda Eduarda Hegera. Ta ovšem bude muset ke svým návrhům zákona přesvědčovat opoziční poslance, a to tedy nejen z SaS, ale popřípadě i z jiných partají, či nezávislé členy Parlamentu. Sulík již avizoval, že některé plánované návrhy plánuje podpořit, protože se na nich SaS podílela. U jiných se však očekávají tvrdá vyjednávání, při kterých Sulík nedá premiérovi a ministrům kus půdy zadarmo.

Fico chce referendum

Zmiňované předčasné volby by si pochopitelně přál zejména Fico. Ten dokonce delší dobu sbíral podpisy občanů na referendum o demisi vlády a zkrácení funkčního období současného Parlamentu. Podle svých slov jich posbíral přes 400 tisíc.

SLOVÁCI CHCÚ ZMENU🍀🇸🇰 Vôľa viac ako 406 tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu za odstúpenie Hegero-Matovičovej vlády, je teraz v rukách pani prezidentky.

Posted by Robert Fico on Wednesday, August 24, 2022

Podpisy nyní předal prezidentské kanceláři Zuzany Čaputové. „Občané dali najevo, že si přejí co nejrychlejší konání předčasných parlamentních voleb a změnu vlády. Prezidentka už jednou zmařila referendum. Dnes si bude muset vybrat, zda si vybere Slovensko, změnu a demokracii, nebo si vybere lídra hnutí OLaNO Igora Matoviče,“ prohlásil po odevzdání podpisů Fico.

Sulík a jeho ministři každopádně míří z koalice pryč v krizové době, která dopadá v podstatě na všechny státy Evropské unie včetně Slovenska. Energetická krize se stále dotýká i Slováků a Sulík měl coby ministr hospodářství mít na starost řešení rostoucích problémů. Proto nyní částečně schytává kritiku i on sám, že vládu opouští v těžkých časech.

Tagy: