Policie v New Yorku přijela uklidnit hádku, usmrtila matku. Úřady teď zveřejnily záběry

Dramatické záběry incidentu, při němž newyorští policisté loni v dubnu zastřelili čtyřiatřicetiletou Jamie Feithovou, zveřejnil v úterý Americký Úřad pro zvláštní vyšetřování. Muži zákona tehdy zasahovali u nahlášeného domácího sporu. Během akce na ně Feithová vytáhla nůž. Policisté se proto uchýlili ke krajnímu rozhodnutí a na útočnici několikrát vystřelili. Aktuálně stále probíhá vyšetřování, zda byla jejich smrtící reakce opodstatněná. Informují o tom americká a britská média.

Strážníkům, kteří k osudnému případu domácího násilí v americkém Hyde Parku vyjížděli, se sice podařilo zabránit konfliktu mezi partnery, jejich pokus uklidnit a promluvit si s Feithovou však skončil tragicky. Žena přitom v domě bydlela nejen se svým partnerem, ale také s třemi malými syny, uvedl deník Poughkeepsie Journal.

Šokující záběry pořídil státní policista Christopher Miller pomocí kamery umístěné na těle, napsal The New York Post. V prvních vteřinách lze vidět, jak strážník Joshua Kemlage odvádí Feithovou z ložnice. V pozadí se mezitím mihne jedno z dětí.

ČTĚTE TAKÉ: Na zemi leželi mrtví a všude panika. Bylo to jako ve válce, popisují svědci masakr v Texasu

Žena však najednou sahá do kapsy a další policista upozorňuje kolegu, že je ozbrojena nožem. Hned nato mluví do vysílačky. Žádá, aby přijely posily.

Videozáznam dále ukazuje, jak Kemlage zápasí s Feithovou na podlaze a snaží se jí vyrazit nůž z ruky. Útočnice se však nevzdává, po chvíli je zase na nohou. Pokyny policie, aby ustoupila a nehýbala se, nerespektuje.

O chvíli později dochází k nejhoršímu. Jeden z mužů zákona zavelí ke střelbě a žena je dvěma výstřely sražena k zemi. Během celého incidentu se mimo záběr ozývá Jamiin partner. „Nestřílejte na ni!“ křičí, zatímco zaznívá ještě třetí a čtvrtý výstřel.

Video končí krátce poté, co muž řve na policisty, aby ho nezabíjeli. Potyčka a střelba se odehrály během pouhých dvaceti sekund, napsal britský web Daily Mail. Feithovou zasáhli do hrudníku. Na místě zemřela.

Tragédie doléhá i na policisty

Strážníci v Hyde Parku začali používat kamery na těle teprve měsíc před incidentem, upozornil deník Poughkeepsie Journal. „Při výjezdech, které se týkají domácího násilí a duševně narušených osob, bude policisty brzy doprovázet také psychiatr,“ dodal v úterý městský dozorce Al Torreggiani.

Video dle svých slov ještě neviděl. Podle deníku však očekává, že se smrt Feithové uzavře jako „čistý zásah“, a to z důvodu, že strážníky ohrožovala nožem. Vyšetřování tak skončí.

„Je to tragédie, ať se děje cokoli, a policisté se s tím musí vyrovnat,“ sdělil Torreggiani. „Není snadné stisknout spoušť a připravit někoho o život,“ doplnil.

Tagy: