Na zemi leželi mrtví a všude panika. Bylo to jako ve válce, popisují svědci masakr v Texasu

Jako scénu z válečné zóny popsali svědci sobotní střelbu v nákupním centru v texaském Allenu. Při tragickém útoku zemřelo osm lidí a dalších sedm bylo zraněno, tři z nich se nacházejí v kritickém stavu. Mezi oběťmi jsou také děti ve věku do tří let. Motiv pachatele zůstává stále nejasný. Vyšetřovatelé však odhalili, že útočník byl údajně posedlý extremistickými ideologiemi a zbraněmi. Informuje o tom americká stanice CNN.

Sobotní odpoledne v nákupním centru Allen Premium Outlets v Texasu se proměnilo v hrůznou scénu, když střelec, identifikovaný jako Mauricio Garcia, začal na parkovišti střílet do lidí z pušky typu AR-15. Výstřely okamžitě vyvolaly paniku mezi nakupujícími a zaměstnanci, kteří se zoufale snažili před střelcem krýt.

Očitou svědkyní tragické události byla i zaměstnankyně Andria Gaitherová. Ta vykládala svetry v zadní části obchodu, když se dvě dívky najednou pokoušely podlézt dveře kabinky a skrýt se za stojany s oblečením. „Otevřete dveře! Střílejí! Střílejí! prosila mě jedna z dívek,“ sdělila Gaitherová stanici CNN. „Znělo to jako velmi silná zbraň. Každý výstřel byl jako výbuch,“ dodala. Dívkám se poté z místa podařilo uniknout nouzovým východem.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza, pomáhal jsem i dívce bez obličeje. Hrdina promluvil o brutální střelbě v Texasu

Na místo přispěchal okamžitě armádní veterán Steven Spainhouer, jehož syn v obchodním centru pracuje. Stal se svědkem brutálních zranění, která podle něj vypadala, jako by pocházela z válečné zóny. „První dívka, ke které jsem přiběhl, se krčila a zakrývala si hlavu. Tak jsem jí nahmatal puls, stáhl jí hlavu na stranu. A strnul jsem – vůbec neměla obličej,“ popisoval v rozhovoru CBS 12 News.

Další vojenský veterán Joshua Barnwell, který se ukrýval v obchodě Lucky Jeans, se po zklidnění situace rozhodl vydat na parkoviště a pomoct zraněným. Tam se mu naskytla děsivá scéna, na zemi leželo v kaluži krve několik lidí, včetně mrtvého dítěte. Barnwell přistoupil k matce, která naléhala, aby se postaral o její zraněné dítě. Během pokusu o resuscitaci dítěte si však uvědomil, že již není naživu.„Prosím, bojujte a zůstaňte tu pro svou rodinu,“ řekl poté vážně postřelené matce.

Mezi oběťmi víkendového masakru se nacházely podle informací úřadů i dvě žákyně základní školy – sestry Daniela a Sofia Mendozovy. Jejich matka momentálně bojuje o život v nemocnici. Při střelbě zemřeli i tři členové americko-korejské rodiny spolu se svým tříletým dítětem. Střelbu přežil jako jediný z rodiny jejich šestiletý syn William.

Útočník byl posedlý nacismem

Motiv útočníka není dosud známý. Vyšetřovatelé nyní stále zkoumají, zda byl jeho čin motivován pravicovým extremismem, uvedl pro CNN zdroj obeznámený s vyšetřováním. Úřady totiž zjistily, že pachatel měl na sobě odznak, o němž se  domnívají, že může souviset s extremistickou skupinou. Odznak se měl objevit na fotografii zveřejněné na ruském webu Odnoklassniki.

Příspěvky, které byly k dispozici na sociálních sítích, naznačují, že útočník byl posedlý nacismem, zbraněmi a dřívějšími masovými střelbami. Jeden z jeho příspěvků obsahoval i fotografii mužského těla s výrazným tetováním hákového kříže v oblasti srdce. Pachatel navíc před několika týdny zveřejnil fotografii nákupního centra, kde později vraždil. Dokonce zveřejnil snímek z Google Maps, na kterém bylo vidět, kdy je centrum nejrušnější.

Masové střelby se v poslední době stávají v USA čím dál častějším jevem. Statistiky ukazují, že od začátku letošního roku jich bylo zaznamenáno celkem 199, což je nejvyšší počet za stejné období od roku 2016. Sobotní masakr, který si vyžádal osm životů a zranění dalších sedm lidí, je letos druhou nejhorší masovou střelbou ve Spojených státech, píše CNN.

Tagy:
CNN CBS zbraň Texas masakr střelba tragédie incident obchodní centrum USA vyšetřovatel Mauricio M. García