Zvrat případu v Tunisku: Češka měla vraždu muže plánovat ještě před odjezdem na dovolenou

Tuniská policie

Tunisko, byla vražda plánovaná?

V případu mrtvého turisty v Tunisku se objevují nové informace. Podle mluvčího tamního soudu třiapadesátiletá žena vraždu manžela plánovala ještě před odjezdem na dovolenou. Podle dosavadního vyšetřování ho měla udusit a sama se k tomu potom přiznala. Obviněná žena je ve vazbě a zatím není jasné, jestli bude souzena v Tunisku, nebo v České republice.

Případ plný zvratů, který od začátku budí pozornost veřejnosti. Nejdříve třiapadesátiletá žena tvrdila, že po příchodu z pedikúry v hotelovém pokoji objevila mrtvého manžela. Šok pro její okolí přišel ve chvíli, když se přiznala, že ho sama usmrtila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České vraždy v zahraničí: Kramného ztrestali doma, Mexiko za rozřezanou ženu udělilo 46 let

Nyní ale přišel další zvrat. Turistka vraždu svého muže zřejmě plánovala ještě v Česku. „Třiapadesátiletá žena měla podle prvních informací vraždu plánovat ještě před příjezdem do Tuniska na dovolenou,“ uvedl mluvčí soudu v Monastiru a Mahdii Farid Ben Jahha.

Není jasné, jestli se k tomu žena přiznala před soudem, nebo tamní policisté objevili důkazy, které ji z předem promyšleného činu usvědčují. „Mezi v uvozovkách obyčejnou vraždou a vraždou s rozmyslem po předchozím uvážení je rozdíl, a to především v přísnosti sazby. Většina soudců se na pachatele plánované vraždy dívá daleko přísněji,“ popsal advokát Jan Černý.

V České republice za vraždu hrozí až 18 let vězení. Pokud je navíc plánovaná, může jít odsouzený za mříže až na 20 let. „Turistka při svém doznání vraždu ospravedlňovala udušením, což bylo vyvoláno domácím násilím, jehož obětí byla léta. Byla umístěna do vazby v civilní věznici Messadine, zatímco vyšetřování pokračuje,“ popsal Farid Ben Jahha. „Prý tam byl dlouhodobý fyzický nátlak, že se mlátili a tak,“ uvedla neteř obviněné ženy.

Pokud se prokáže, že žena skutečně byla obětí domácího násilí, soud by k tomu mohl přihlédnout a udělit jí nižší trest. „Tuniská policie nemůže přinutit naše svědky, aby tam vypovídali. Pokud budou chtít rozkrýt tuto záležitost, nezbyde jim nic jiného než se obrátit na naši policii,“ sdělil Černý.

„Prozatím jsme nebyli tuniskou stranou požádáni o součinnost a nedisponujeme informací, zda bude případ předán k trestnímu řízení do České republiky,“ uvedla Pavla Jiroušková z Krajského ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje.

Tagy: