Zvrat v případu, který šokoval svět: Bratři Menendezovi mají šanci na svobodu

V případu Lylea a Erika Menendezových, kteří byli v roce 1996 odsouzeni za vraždu svých rodičů na doživotí bez možnosti podmíněného propuštění, by po letech mohlo dojít k posunu. Losangeleský okresní prokurátor George Gascón ve čtvrtek oznámil, že doporučí soudu změnu výše trestu. Pokud bude jeho doporučení schváleno, bratři budou moci okamžitě žádat o podmínečné propuštění, informovalo zpravodajství CNN.

„Po velmi pečlivém zvážení všech argumentů obou stran jsem dospěl k závěru, že podle zákona je přezkoumání trestu vhodné a tento návrh soudu předložím,“ řekl Gascón na tiskové konferenci v Los Angeles. Podle něj bratři již „splatili svůj dluh vůči společnosti“ a mají nárok na přezkoumání případu před podmínečnou komisí, která rozhodne o jejich případném propuštění, uvedla CNN.

ČTĚTE DÁLE: Neuvěřitelná akce „plesnivého dědka“: Bizarní okolnosti největší loupeže v Československu

Bratři Menendezovi si odpykávají doživotní tresty za vraždu svých rodičů, Joseho a Kitty Menendezových, kteří byli zastřeleni v roce 1989 ve svém sídle v Beverly Hills. Případ, který byl jedním z prvních soudních procesů vysílaných v televizi, se dočkal nového přezkoumání již v roce 2023, kdy obhájci bratrů předložili nová svědectví o údajném zneužívání ze strany jejich otce.

„Jsme si jisti, že bratři budou bezpečně integrováni zpět do naší společnosti,“ uvedl Gascón s tím, že bratři udělali mnoho pro zlepšení životů ostatních. Poukazoval například na jejich práci s vězni s fyzickým postižením nebo na podporu programů zaměřených na neléčená traumata.

Nové svědectví o zneužívání

Klíčovým argumentem pro znovuotevření případu bylo svědectví bývalého člena chlapecké hudební skupiny Menudo Roye Rossellóa, který tvrdí, že ho producent Jose Menendez v 80. letech sexuálně napadl, poznamenalo zpravodajství BBC. Tento důkaz, spolu s dopisem, který Erik Menendez napsal své sestřenici několik měsíců před vraždami a který naznačuje utrpení, které zažíval, poskytl obhajobě silný argument pro revizi trestu.

Podle nového kalifornského zákona o přezkoumání trestů může soud zohlednit nejen věk pachatelů v době spáchání trestného činu, ale také to, zda byli oběťmi fyzického či psychického zneužívání nebo jejich rehabilitaci a případnou nebezpečnost pro společnost.

Možnost propuštění

Konečné rozhodnutí o změně trestu bude na losangeleském soudci, přičemž slyšení by se mohlo konat v průběhu 30 až 45 dnů. Pokud soud přijme doporučení na změnu trestu na doživotí s možností podmíněného propuštění, budou bratři oprávněni žádat o mladistvé podmíněné propuštění, protože v době zločinu jim nebylo 26 let.

Obhájce Cliff Gardner označil rozhodnutí prokurátora za „nadějné“ a vyjádřil vděk za uznání role, kterou údajné zneužívání sehrálo v jednání bratrů. „Jsme vděční, že okresní prokurátor uznal nejen mimořádný přínos Erika a Lylea během jejich pobytu ve vězení, ale také roli, kterou sexuální zneužívání sehrálo,“ uvedl Gardner.

Podle Gascóna by dnes veřejnost i soudy na případ nahlížely jinak než před 35 lety, kdy byl proces poprvé veden. „Není pochyb o tom, že porota by na tento případ dnes pravděpodobně pohlížela velmi odlišně,“ řekl pro CNN. Zdůraznil, že od svého nástupu do úřadu v prosinci 2020 doporučil změnu trestu ve více než 300 případech, včetně 28 případů vražd.

Rozhodnutí prokurátora podpořila i známá podnikatelka a celebrita Kim Kardashianová, která vyzdvihla jeho „odhodlání k pravdě a spravedlnosti“. Na Instagramu napsala: „Tento případ zdůrazňuje důležitost zpochybňování rozhodnutí a hledání pravdy, i když není otázkou, že došlo ke zločinu.“

Rodina Menendezových je ohledně rozhodnutí plná naděje. Neteř Joseho Menendeze, Anamaria Baraltová, označila Gascónovo rozhodnutí za „odvážné a nezbytné“. „Dnes je pro naši rodinu den plný naděje,“ uvedla. „Společně můžeme zajistit, že Erik a Lyle dostanou spravedlnost, kterou si zaslouží, a konečně se vrátí domů.“

Případ bratrů Menendezových zůstává jedním z nejznámějších a nejkontroverznějších kriminálních příběhů v americké historii a rozhodnutí o jejich možné nové šanci bude bedlivě sledováno nejen médii, ale i širokou veřejností.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenský Hannibal a bratr slavného muzikanta prý jedl ženy. Mohl jich zabít až třicet

Tagy:
doživotí zahraničí krimi vražda soud vězení bratři Menendezovi