Zvýšení rodičovské je chyba. V době úspor nešťastný krok, tvrdí exministr Pilip

Bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip

360° 23.6.2023

Zvýšení rodičovského příspěvku, na němž se shodla koalice, je chyba. Uvedl to bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj nejde v době úspor o „šťastný krok“.

Rodičovský příspěvek se má od příštího roku zvýšit ze současných 300 tisíc na 350 tisíc korun. Bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip ovšem v pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornil na nevhodné načasovaní tohoto opatření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na rodičovský příspěvek čeká Petr dva měsíce. Řekli mi, že mám mít našetřeno, stěžuje si

„Na jedné straně je tady argument, že se rodičovský příspěvek nevalorizoval při vysoké inflaci, tomu je možné rozumět, ale jde o míru a načasování. Zvýšení o 50 tisíc korun, a ještě zahrnutí automatické valorizační klauzule, jde proti logice toho, o co se vláda snaží v jiných věcech,“ zdůraznil Pilip.

Připomněl, že vláda uspořádala mimořádnou schůzi, aby zamezila automatické valorizaci důchodů. „A tohle nově zavede do jiné dávky. To si myslím, že je chyba. V době úspor to symbolicky není úplně šťastný krok. Mělo by to být v menší míře a bez té valorizace,“ řekl exministr financí.

Debatu o zvýšení rodičovského příspěvku, které se spolu s Pilipem zúčastnil exministr financí za ANO Ivan Pilný a ekonom Jan Švejnar, si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: