A zase chyba. Brankář Kolář na začátku sezony sráží Slavii, promeškal přestup?

Nejsou to ani dva roky, co brankář Ondřej Kolář vychytal na Camp Nou slavnou Barcelonu i s Lionelem Messim a zajistil Slavii cennou bezbrankovou remízu. Svoji prodejní cenu dál navyšoval, vypadalo to, že je jen otázkou času, kdy za pěkné peníze půjde do jedné z top pěti evropských lig. Ale současnými výkony se zase slávistický gólman tak trochu zříká velkého přestupu, chyb přibývá. Naposledy neoslnil ve čtvrtek večer proti Legii Varšava.

Polský tým šel v prvním poločasu úvodního zápasu závěrečného předkola Evropské ligy do vedení po gólu ázerbájdžánského útočníka Mahira Emreliho z 20. minuty. Ano, lob provedl bravurně. Nicméně k parádnímu zakončení ho ponoukl Ondřej Kolář a nutno říct, že zbytečně.

Možná by bylo lepší zůstat v bráně, protože slávistická obrana by hráče Legie pravděpodobně zvládla zpacifikovat, navíc se střelec nacházel v úhlu. A když už na nákop obránce Maika Nawrockiho zareagovat výběhem, tak mnohem rychleji a důrazněji. Kolář vyběhl na půl cesty a „sešívaní“ museli dotahovat.

Zápas skončil 2:2, Slavia tak má před odvetou k účasti v základní skupině Evropské ligy stejně blízko jako daleko. Výběr trenéra Jindřicha Trpišovského však toužil po dvou letech znovu okusit skupinovou fázi Ligy mistrů a sklidit takřka 400 milionů korun – maďarský Ferencváros byl pro 3. předkolo přijatelným losem. To, že nakonec Pražané hrají o méně prestižní soutěž, je výsledkem velmi laciného gólu, který dostali v Budapešti.

Taras Kačaraba zahrával v nouzi přihrávku na Koláře, ten už se pomalu rozhlížel, kam rozehraje. O drn míč najednou vyskočil o několik centimetrů do vzduchu, což stačilo na to, aby lehce nepozornému Kolářovi přeskočil nohu a skončil v síti. Ferencváros pak přidal ještě jeden gól, v odvetě dali slávisté jen jednu branku a putovali o úroveň níž do kvalifikace Evropské ligy.

Nice Koláře chtělo za 200 milionů

Fanoušci úřadujících mistrů už toho začínají mít dost. Vidí, že současný Kolář má daleko větší chybovost, než ten, který udivoval třeba před necelými dvěma lety v Lize mistrů. Balancuje mezi totální sebedůvěrou, kdy se neostýchá kličkovat ve vlastním vápně – na což zase doplatil v lize proti Teplicím – a velkou nejistotou. Ta byla k vidění naposledy proti Legii. Dohromady tedy tři hrubé chyby jen na startu sezony.

Loni v létě se dost mluvilo o přestupu do francouzského Nice. Podle předsedy představenstva klubu Jaroslava Tvrdíka byla tématem částka osm milionů eur – 200 milionů korun. V Evropě byl ceněn zejména pro svoji výjimečnou hru nohama. Teď to nevypadá, že by se zmíněná částka měla zvýšit. Satirický účet Neobjektivní novinář, jehož správce občasně přispívá na web CNN Prima NEWS, škodolibě poznamenal: „Ještě před rokem se říkalo, že Kolář stojí stovky milionů. Což už neplatí, teď už jen stojí…“

Jaromír Blažek, brankářská legenda české ligy, před nedávnem pro CNN Prima NEWS podotkl, že by Kolář i přese všechno neměl příliš krotit sebevědomí. „Tak to po něm ve Slavii chtějí, zkrátka to k němu patří. A kdyby hru změnil, nebyl by to on, nebyl by tak jedinečný. Celá hra Slavie je založená na tom, že bude předvádět to, co předvádí. A riskovat.“

Už v minulé sezoně občas gólman červenobílých předvedl něco, co nešlo zařadit mezi povedené kousky. Ale brzy zase vytáhl z kapsy famózní výkon, kterým vše vykompenzoval. Utkání, ve kterém by vyloženě čaroval, v tomto ročníku zatím nepřišlo.

Nabízí se, jak moc ho mohlo z dlouhodobého pohledu ovlivnit to, co se stalo v březnu v Glasgow. Památná řezničina na hřišti Rangers přinesla Kolářovi zlomeninu čelní dutiny. Po likvidačním kopu Kemara Roofea opouštěl trávník stadionu Ibrox na nosítkách. Navzdory děsivému zranění už za tři týdny chytal – s helmou a kevlarovou maskou. Masku už odložil, helma 26letému gólmanovi ještě dlouho zůstane, možná až do konce kariéry.

Skoro to vypadá, jako by právě doplněk, který ve fotbale proslavil Petr Čech, zbavil Koláře kouzla. Pokud nakonec přece jen bude chtít odejít do zahraničí na prestižní adresu, musí rozbít pravidelnost kiksů.

Tagy:
Ondřej Kolář SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík Liga mistrů fotbal sport Evropská liga Jindřich Trpišovský Ferencváros Budapešť Legia Varšava