Dluhy, Messi pryč, dobročinnost hráčů. Kudy vede pro Barcelonu cesta z krize?

Když v březnu proběhla v kancelářích stadionu Camp Nou policejní razie a zatkla i v tu chvíli už bývalého ředitele slavné Barcelony Josepa Mariu Bartomeua, bylo jasné, že k ideálnímu fungování měl klub daleko. To, co napáchalo předchozí vedení, může klub brzdit mnoho dalších let. Nejviditelnějším důsledkem posledních dní je odchod Lionela Messiho.

Vzhledem k tomu, jaké zprávy chodily za uplynulý rok z Barcelony, se zdá, že bývalí funkcionáři vedli klub do záhuby. Po březnové akci na Camp Nou napsal někdejší anglický útočník a v současné době moderátor Gary Lineker na Twitter „Mess que un club!“

Trochu si upravil originální klubový slogan „Més que un club“, který v češtině znamená „více než klub“. Anglické slůvko „mess“ představuje „nepořádek“. Výsledkem minimálně kontroverzního dirigování klubu je obrovské zadlužení a uvedený „binec“. Noví šéfové Barcelony uvedli, že dluh se rovná v přepočtu 34,5 miliardy korun.

Proto se musí najít hrdinové jako dlouholetý stoper Gerrard Piqué, který dobrovolně přistoupil na snížení platu (jak razantní, není známo, pozn. red.), aby klub mohl rozumně fungovat. To znamenalo, že Barcelona rázem měla zelenou k tomu, aby zapsala na soupisku La Ligy hráče, které v létě přivedla. Pravidla španělské soutěže si totiž příliš nerozumí s gigantickým dluhem katalánského klubu.

Piqué začal nově streamovat na platformě Twitch, kde bude hodnotit každý zápas Barcelony. Premiéru měl po víkendu a při dotazu, proč se vrhnul do světa streamování, v nadsázce odpověděl: „Hraju teď za čtyři dolary na zápas, musím mít nějaký vedlejší příjem.“

Údajně by se brzy měli připojit k Piquému a jeho sympatického kroku, při kterém se vzdává nemalé části výplaty, i Sergio Busquets nebo Jordi Alba.

Braithwaite jako nový Messi?

V polovině července podepsala v Barceloně novou smlouvu zřejmě největší hvězda v dějinách klubu Lionel Messi. Argentinec věděl, že se „Blaugranas“ nacházejí ve svízelné situaci, a tak přistoupil na to, že bude hrát za poloviční peníze než doposud. Fanoušci ho obdivovali, jedna slavná éra měla pokračovat.

Jenže jak se ukázalo, Barcelona se ani tak nevejde pod stanovený platový strop. Přišla tedy zpráva, která upoutala celý svět – Messi po 21 letech opustí Camp Nou. Pobrečel si a o pár dní později podepsal kontrakt s Paris Saint-Germain.

Takže nejen dluhy, ale také výzva zvládnout zápasy bez absolutně rozdílového fotbalisty. „Jsem opravdu zvědavý na to, jak se se současnou situací Barcelona vypořádá. Do teď to bylo tak, že když Messi nehrál, případně se mu nedařilo, byl celý tým poloviční. Když naopak předvedl stoprocentní výkon, byli Katalánci neporazitelní. Teď budou mít fotbalisté, kteří byli v Messiho stínu, více prostoru se ukázat. Těším se,“ řekl pro CNN Prima NEWS bývalý reprezentační obránce David Rozehnal, velký fanoušek Barcelony.

Že by mohla mít nového tahouna, naznačilo první kolo španělské ligy, ve kterém porazila Real Sociedad 4:2. Dánský křídelník Martin Braithwaite dal dva góly, na jeden nahrál. Postaral se tedy o příspěvek, na který byli fanoušci zvyklí od Messiho. Ale byl to zatím jen jeden „výkřik“, až další průběh sezony ukáže, jak moc šestinásobný vítěz Zlatého míče chybí.

103 procent ze všech příjmů padne na platy

Po březnových volbách je staronovým šéfem Barcelony Joan Laporta. V tomto týdnu se na tiskové konferenci velmi ostře opřel do svého předchůdce a jeho lidí, po kterých zdědil zmiňovaný dluh a chaos.

„Platová politika předchozího vedení byla špatná. Experti ji označují jako převrácenou pyramidu. Veteráni dostávají dlouhodobé smlouvy, zatímco mladí hráči krátké kontrakty, což ztěžuje vyjednávání nových smluv,“ uvedl a přidal znepokojivá fakta, se kterými se musí nyní vypořádávat.

„Naše mzdy představují 103 procent celkových příjmů klubu. Předchozí vedení mělo člověka na objevování talentů v Jižní Americe. Účtoval si nepřiměřenou částku osm milionů eur. Barcelona má záporné čisté jmění ve výši 451 milionů eur. Sportovní mzdy činí 617 milionů eur, což je o 25 až 30 procent více než u našich konkurentů,“ doplnil Laporta.

Klubu nijak nepomohly ani některé drahé nákupy hráčů. Třeba Brazilec Philippe Coutinho se stěhoval do Katalánska s cenovkou 135 milionů eur, ale na nové adrese zůstával poměrně za očekáváními. Pak zamířil na hostování do Bayernu Mnichov, minulou sezonu zase z poloviny strávil na marodce.

Laporta dále prozradil, že mu Bartomeu poslal dopis, který současného prezidenta příliš neuklidnil. „Nikdo neunikne odpovědnosti. K dnešku činí dluh 1,35 miliardy eur (téměř 34,5 miliardy korun). Hospodářská a majetková situace je velmi znepokojivá a finanční situace dramatická. Bartomeu v dopise hovoří o dalším plánovaném snížení platů o 90 milionů eur. Pravdou je, že hráči s ním ani nechtěli mluvit,“ prohlásil.

Navzdory všem – pro komunitu Barcelony děsivým – vyřčeným věcem se 59letý Laporta pokusil přinést i dobré zprávy. Prý by se po překlenutí kritického období mělo blýsknout na lepší časy.

„Strategický plán založený na naší důvěryhodnosti a zkušenostech, na aktivech, která Barcelona má, činí tuto situaci dočasnou. Klub bude vždy patřit členům. Moje morálka je velmi vysoká a ještě vyšší po nedělním výkonu týmu. Jsem přesvědčený, že rozhodnutí, která měla být přijata, byla stejně jako v případě Lea Messiho smutná, ale nezbytná. Pokud budeme všichni jednotní, nová éra, která začíná, bude velmi úspěšná. Hráči jsou oddaní na hřišti i mimo něj. Mají velkou motivaci,“ uzavřel šéf klubu.

Tagy:
Twitter FC Barcelona Lionel Messi Barcelona Camp Nou La Liga fotbal dluhy sport Philippe Coutinho Josep Maria Bartomeu Gary Lineker Gerrard Piqué Joan Laporta FC Bayern München Paris Saint-Germain FC Primera División Martin Braithwaite