Adorace i kritika za postoj k Rusku. Kteří kandidáti by Zemana vyznamenali?

Většina prezidentských kandidátů by v případě zvolení odcházející hlavu státu nevyznamenala. Nejčastěji se vyhrazují vůči jeho vystupování a postoji k Rusku. Miloš Zeman přitom udělil nejvyšší státní vyznamenání svému předchůdci Václavu Klausovi.

Václava Klause vyznamenal Miloš Zeman před třemi lety. Teď je sám necelých deset let nositelem nejvyšších státních vyznamenání. Dostal je k prezidentské funkci. Jenže po skončení mandátu o ně přijde.

Možné vyznamenání Miloše Zemana vidí jeho možní nástupci spíše negativně. Pozitivně se k tomu staví pouze dva z nich. „Zemana bych hodnotil za celé období i jako premiéra. Byl úspěšný, takže asi ano,“ uvedl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který působil mimo jiné i jako šéf Zemanova lékařského konzilia.

Obdobný názor má i poslanec SPD Jaroslav Bašta: „Přes všechny mediální výhrady ho znám dost dlouho, abych věděl, že si ho zaslouží.“

Dobré jméno nám neudělal

Další kandidáti k vyznamenání Zemana nevidí důvod. Hlavě státu vyčetli třeba její postoj k Číně a Rusku. „Bagatelizace ruské hrozby, Vrbětic, zpochybňování tajných služeb – to jsou věci, kvůli kterým bych vyznamenání nyní neudělila,“ vzkázala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Kritikou nešetřil ani generál ve výslužbě Petr Pavel. „Postoj vůči Rusku a Číně. Poukazoval, že jedinou mezinárodní hrozbou je terorismus. Naši spojenci označovali Rusko za přímé ohrožení. To nám dobré jméno neudělalo,“ míní.

Exprezident má nárok na měsíční rentu, která je 50 tisíc korun, vyplácena mu je i paušální náhrada ve stejné výši. Využívat může i ochranné služby, nebo služební auto s řidičem. A to je další z důvodů, proč někteří kandidáti nechtějí udělit Zemanovi vyznamenání. „Zeman má právo jako bývalý prezident na výsluhy. Nevidím proto důvod udělovat mu dnes nejvyšší vyznamenání. Zeman se zasloužil o to, aby občané začali číst Ústavu. Protože měli prezidenta, který ji porušoval,“ rýpl si nezávislý senátor Pavel Fischer.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se pak domnívá, že by Zeman o takové vyznamená ani nestál. Odborář Josef Středula nevidí důvod pro udělení ocenění, stejně jako senátor Marek Hilšer. „Zeman a Klaus byli kamarádi z opoziční smlouvy. V tomto ohledu by se podle mě odměnili vzájemně,“ zmínil pouze.

Všichni se ale k Zemanovu vyznamenání nestaví jen negativně. „Má některé atributy, které bych i já po něm chtěl zdědit. Umí velice dobře vystihnout důležitá témata pro lidi,“ vyzdvihl podnikatel Karel Diviš. Zeman je nyní nositelem nejvyšších českých vyznamenání ze zákona. Po skončení mandátu by je měl vrátit, obě komory Parlamentu se mohou usnést a propůjčit mu je doživotně.

Tagy: