Detaily k případu advokáta obviněného z vraždy. Ve hře je falšování otcovství pro jeho vnuka

Český advokát čelí obvinění z objednání vraždy.

Pokračování kauzy známého pardubického advokáta

Známý pardubický advokát, který si měl objednat zmizení bývalého přítele své dcery, dál zůstává se třemi dalšími muži ve vazbě. Reportérovi CNN Prima NEWS se podařilo zjistit, že podle kriminalistů měl advokát zařídit zfalšování testu otcovství, aby výsledek vyloučil, že zmizelý muž je otcem advokátova vnuka. Pohřešovaný Pavel Matuška byl podle kamarádů čestný a pracovitý muž, který se po rozchodu chtěl jen více podílet na výchově svého syna.

Pavel Matuška podnikal ve stavebnictví a podle jeho kamarádů se mu dařilo. Hlavně prý kvůli tomu, že byl pracovitý, šikovný a v práci pečlivý. „Pavel byl vždycky hrozně pracovitý člověk, který od rána, co já pamatuju, chodil do práce, vracel se až za tmy a jeho firma prosperovala,“ uvedl jeden z Matuškových přátel, který si přeje zůstat v anonymitě. „Na tomhle měl postavený celý život, vždycky měl práci a pak rodinu. Myslím, že tehdejší přítelkyni obětoval vše.“

ČTĚTE TAKÉ: Muž roky týral desítky koní. Od soudu odešel se zákazem chovu a pokutou

Po těžkém rozchodu s dcerou známého šéfa advokátní kanceláře se rozhodl bojovat za péči o společné dítě. Jak řekl jeho další kamarád: „Pavel chtěl dosáhnout toho, aby dítě mohl vídat pravidelněji a častěji než dvě hodiny týdně, tzn. alespoň třeba dva dny v týdnu.“ „Bylo mu to ale ze strany bývalé partnerky znemožněno. Komunikace absolutně neexistovala a všechno se muselo řešit přes soudy,“ poznamenal další z přátel. Podle něj dokonce proběhl pokus Pavla Matušku z péče o syna vyšachovat úplně. Měl mu být předložen test DNA, který měl jeho otcovství vyvracet. Jak se štábu CNN Prima NEWS podařilo zjistit, podle kriminalistů byl zfalšovaný. „Pavlovi se to nelíbilo, nechal udělat nové testy otcovství a ty ukázaly opak,“ dodal Matuškův kamarád.

Odborníci se shodují na tom, že se nemůže stát, aby dva testy správně odebraných vzorků od jednoho muže měly opačné výsledky. „Určitě je jeden z nich nesprávný. Nemůže otec být a nebýt. Třeba záměnou vzorků nebo nějakou laboratorní chybou se dojde k nesprávnému výsledku. Anebo to může být záměrně nesprávný výsledek,“ vysvětlil soudní znalec a ředitel laboratoří Generaci Biotech Radovan Haluza. Podle něj test provedený lege artis (přesně v souladu s uznávanými metodami) otcovství potvrdí na 99,99 %. Naopak případné vyloučení otcovství je pak dokonce stoprocentní.

Když prý Pavel Matuška rodině bývalé partnerky výsledky svého testu oznámil s tím, že to hodlá řešit právní cestou, několik dní nato zmizel. „Tento muž byl v polovině prosince 2022 před svým bydlištěm v Hradci Králové přepaden a unesen,“ sdělila již dříve mluvčí policie Královéhradeckého kraje Iva Kormošová. Osudného dne kolem šesté hodiny ráno Pavel Matuška odcházel ze svého domu, ale netušil, že tam na něj čeká dodávka. Pachatelé ho do ní násilím dostali a odvezli neznámo kam.

Právě to si měl podle kriminalistů objednat známý pardubický advokát. Soud ho poslal do vazby se třemi dalšími obviněnými muži. Dvěma z nich spolu s advokátem hrozí za únos a vraždu v případě prokázání viny a odsouzení až výjimečné tresty, čtvrtému muži hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tempel chce za nespravedlnost 86 milionů. Spoluvězni potvrdili, že měl drsnější režim

Tagy: