Agresivita lidí stoupá, protože se bojí o život. Babiš chce vysvětlit fejky o očkování

Andrej Babiš

Tisková konference Andreje Babiše

Agresivita lidí stoupá, protože se bojí o život kvůli očkování, prohlásil v pátek na tiskové konferenci premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Lidé podle něj věří „fejkům“ neboli falešným zprávám o vakcínách, které se šíří na sociálních sítích. S přednostou ARO/JIP z pražské vinohradské nemocnice Františkem Duškou chystají prezentaci, během níž je hodlají vyvrátit.

„Bohužel, agresivita lidí stoupá, protože se bojí o svůj život, že dostanou vakcínu. Ale je to nesmysl. Musíme dělat vše pro to, abychom vysvětlili lidem všechny fejky na sítích,“ prohlásil na tiskové konferenci Andrej Babiš. S lékařem Františkem Duškou se tak chystá vyvrátit 14 až 15 dezinformací, které kolem očkování kolují po sociálních sítích.

„Má představa je udělat tiskovou konferenci za pomoci televizí, abychom odprezentovali různé dezinformační věci, které jsou na sítích – třeba, že těhotné maminky nebo nemocní se nemají očkovat. Snad to stihneme,“ uvedl premiér v demisi.

Zároveň zdůraznil, že on i prezident Miloš Zeman jdou lidem příkladem. Oba jsou proti covidu očkovaní třemi dávkami. „Prezident je příkladem toho, že očkování chrání život. Byl pozitivní na covid a kdyby neměl vakcínu, leží na JIP,“ zdůraznil Babiš.

Agresivita lidí stoupá

Premiér ve čtvrtek na sociálních sítích uvedl, že se ho pokusil napadnout ozbrojený muž a že útočník s pistolí a nožem byl zadržen na vrátnici Úřadu vlády ČR. Incident se podle policejního mluvčího Jana Rybanského měl stát ve středu 24. listopadu kolem poledne. „V sobotu také bylo u mě doma před bránou nějakých šest lidí, kteří křičeli. Ani to nehlásím policii,“ řekl Babiš v pátek.

V poslední době roste i agresivita namířená proti zdravotníkům. O té mluví například šéf České lékařské komory Milan Kubek. Na sociálních sítích se také šíří informace, že přes noc někdo propíchal pneumatiky aut 11 zaměstnancům Kladenské nemocnice, kteří parkovali uvnitř areálu. Policie ale podle premiéra v tomto ohledu pracuje dobře.

Babiš v pátek na tiskové konferenci také informoval, že očkovací centrum v O2 areně zatím nebude. Nejdřív prověří kapacity očkování v Praze. „V tuto chvíli za nabídku děkujeme. Ředitel O2 areny je ochoten počkat, takže uvidíme, jestli nabídku prostor v O2 areně využijeme, nebo ne,“ řekl předseda vlády v demisi.

Tagy: