Kubek o antivaxerech: Pronásledují i mé děti. Už chápu, proč Němci podlehli nacismu

Milan Kubek

Co Čech, to politik! (1202)

Lidé, kteří vyhrožují zastáncům vakcíny, jsou zmanipulovaní dezinformacemi podobně jako Němci v dobách nacismu. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS to naznačil prezident České lékařské komory Milan Kubek. Společně se stomatologem Radkem Mounajjedem se shodl, že vysoká proočkovanost populace je jedinou možností, jak se z covidové krize dostat. Proti tomu se naopak ostře ohradil lékař Jan Hnízdil. Svůj konkrétní návrh, jak s pandemií bojovat, ale nepředstavil.

Mnoho politiků, hygieniků a lékařů v poslední době čelí verbálním útokům i výhružkám fyzické likvidace kvůli tomu, že jsou zastánci očkování proti nemoci COVID-19. Mezi ně patří i prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Pohybuji se ve veřejném prostoru už dvacet let, na ledacos jsem zvyklý. Co se ale děje teď, je za hranou. Když někdo vyhrožuje i vašim dětem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Rehabilitační lékař Jan Hnízdil odsoudil jakékoli výhružky či násilné chování, podle něj si ovšem Kubek může za současnou situaci sám.

„Myslím, že jde o důsledek zasévání strachu. Dva roky jsme systematicky děšeni počty nakažených, mrazáky na mrtvoly a hromadnými hroby. Napětí ve společnosti je obrovské, podílí se na tom i Česká lékařská komora. Zasévá nenávist mezi očkované a neočkované,“ řekl Hnízdil. Jeho tvrzení Kubek označil za snahu vytvořit z oběti viníka.

„Vždy jsem se zajímal o historii. Nechápal jsem, jak národ, jako jsou Němci, mohl podlehnout nacistické ideologii a poté páchat taková zvěrstva. Dnes už to chápu. Nevím, kde se to v lidech bere. Podléhají dezinformátorům. Ti, co mě pronásledují, mají ještě tu drzost dávat videa na internet a vydělávat na tom. Stát není schopen bránit většinu slušných před menšinou takových lidí,“ postěžoval si Kubek.

Hnízdila obvinil z toho, že si chce svou rétorikou zpochybňování očkování nejspíš udělat reklamu. Rehabilitačního lékaře několikrát během diskuse konfrontoval i stomatolog z iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed.

Hnízdil: Měly by zaznít i oponentní názory

Ten se Hnízdila během vysílání opakovaně ptal, jak by proti covidu bojoval, když má pochybnosti nad účinností vakcíny. „Volám po tom, aby České lékařská komora umožnila diskusi odborníků, kde by zazněly i oponentní názory,“ odpověděl Hnízdil s tím, že odborníci, kteří zastávají používání vakcíny, prý ostatní považují za „alternativní“ odborníky a neposlouchají jejich názory. Konkrétní návrh řešení ale Hnízdil nepředstavil.

Kubek i Mounajjed připouští, že vakcína není stoprocentní a po čase výrazně klesá její účinnost. „Proto se musíme přeočkovávat, to není nic divného. Obecně platí, že očkování snižuje 2,5krát šanci, že se člověk nakazí, 5,5krát, že bude hospitalizován a osmkrát, že skončí na oddělení JIP,“ uvedl Kubek.

Mounajjed zase přirovnal očkování proti covidu ke koupi zimních gum. „Může mít člověk se zimními gumami v zimně nehodu? Ano, ale bude na tom určitě lépe než člověk, co v zimě do hor vyrazí s letními gumami,“ zdůraznil.

Tagy: