Útok na SUV v Brně. Velká auta si pořizují bohatí, takže je to nezruinuje, hájí se aktivisté

„Řidiči SUV častěji způsobují smrtelné nehody a jejich vozy vypouštějí více emisí než standardní auta.“ Reportérovi CNN Prima NEWS se povedlo získat exkluzivní rozhovor se zástupcem aktivistické skupiny, která stojí za úterním útokem na pneumatiky velkých aut v Brně. Podle něj si útočníci za svým činem i přes vlnu nenávistných komentářů na sociálních sítích stojí.

Aktivisté si vysnili ulice měst bez velkých vozů a hodlají proti nim bojovat všemi prostředky. „Cílem je demotivovat lidi, aby si SUV kupovali, a demotivovat automobilky, aby je vyráběly,“ upřesnil jeden z nich. Na otázku, zda by se dotčeným majitelům chtěli omluvit za případnou škodu nebo komplikace, odpověděl, že právě o ostrou reakci jim šlo. „My tam píšeme v tom letáčku, že chápeme, že se lidé budou zlobit, že ten ohlas bude kritický,“ hájil akci, na jejímž konci zbyly desítky naštvaných řidičů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klimatičtí aktivisté blokovali dopravu na pražské magistrále. Ve městě chtějí „třicítku“

Poškození si v reakci na ničení pneumatik nebrali servítky. „Co vám na to má říct? Že jsem klela a dala bych jim po drž*e? Že to jsou lidi, kteří v životě nic nedělali, proto dělají takový věci,“ reagovala jedna z dotčených majitelek vozů SUV na řádění klimatických aktivistů. Brněnská odnož mezinárodní skupiny Tyre Extinguishers minulé úterý vypustila pneumatiky u šestačtyřiceti aut.

Podle jejich přesvědčení by ale vzniklá škoda měla být pro majitele dotčených SUV jen nepatrnou nepříjemností. „SUV, jak jsou dražší, vlastní spíše zámožnější lidé, což znamená, že rozhodně to nebude něco, že by to danou rodinu nebo majitele nějak zruinovalo,“ uvedl.

Motivací k tomu měli hned několik. „Jednak vypouštějí více emisí než standardní auta, je to zhruba o pětinu větší spotřeba paliva. A potom taky častěji statisticky řidiči SUV bourají, častěji způsobují smrtelné nehody,“ objasnil pro CNN Prima NEWS aktivista.

Za vypuštěné pneumatiky hrozí aktivistům zatím pokuta. Policisté ale mohou přestupek přehodnotit na trestný čin. Škody na autech se mohou totiž vyšplhat i k desetitisícům korun. „Auto jde příští týden do servisu, tak zjistíme, jestli je nějak poškozené,“ uvedla jedna z poškozených. „Máte zničenou pneumatiku. Ta stojí tak dva a půl, tři tisíce korun,“ doplnil poškozený muž.

Tagy: