Klimatičtí aktivisté poničili památku ve Florencii. Rozzuřený starosta pachatele nešetřil

Aktivisté z klimatického hnutí Poslední generace (Ultima Generazione) způsobili v italské Florencii další rozruch. Tentokrát v rámci své protestní akce postříkali oranžovou barvou fasádu Starého paláce (Palazzo Vecchio), v němž sídlí radnice. Starosta města Dario Nardella proti nim osobně zasáhl. Policie dva účastníky zadržela.

Zadrženým aktivistům bylo 23 a 32 let, informoval v pátek web Wanted in Rome s odkazem na zpravodajskou agenturu ANSA. Starosta města Dario Nardella, který byl v té době poblíž, okamžitě zareagoval. Na videu, které klimatická skupina zveřejnila na Twitteru, je zachycen, jak pomáhá policistům při zatčení jednoho z aktivistů.

ČTĚTE TAKÉ: Klimatičtí aktivisté blokovali dopravu na pražské magistrále. Ve městě chtějí „třicítku“

Pobouřený Nardella se proti akci ostře ohradil a označil aktivisty za barbary. „Útok na umění, kulturu a krásu, které jsou bezmocné vůči násilí a které jsou vytvořeny pro dobro lidstva, nemůže nikdy ospravedlnit boj za jakoukoli věc, ani tu nejpřijatelnější,“ napsal na Twitteru.

Sám se pak zapojil do úklidu. Hnutí Poslední generace, které bojuje za ochranu životního prostředí, také vyčetl, že kvůli němu se muselo k vyčištění stěny radnice spotřebovat velké množství vody. „Pokud jde o životní prostředí a sucho, bylo spotřebováno více než 5 tisíc litrů vody na vyčištění Starého paláce před ‚environmentálním bleskem‘. Pět tisíc,“ pokračoval.

V reakci na klimatické změny došlo v Itálii již k řadě neobvyklých protestů, včetně stříkání barvy na sídlo tamního senátu, pokrytí moukou natřené auto Andyho Warhola v Miláně nebo házení hrachové polévky na mistrovské dílo van Gogha v Římě. Minulý rok se několik aktivistů ve Florencii přilepilo ke slavnému obrazu Primavera od malíře Sandra Botticelliho v galerii Uffizi.

Starý palác je středověká pevnost za začátku 14. století a jedna z dominant Florencie. Původně sloužil jako sídlo vlády Městské florentské republiky, jeho opevnění mělo zaručit bezpečnost konšelů před případnými útoky například ze strany vzbouřeného lidu. Budova během své bohaté historie prošla několika přestavbami. Palác je zároveň i muzeem, uvnitř se nachází mnoho vzácných uměleckých děl.

Tagy: