Klimatičtí aktivisté opět řádí. Ve Vídni lili na silnice olej, jedna z účastnic do něj spadla

Hlavní město Rakouska je prakticky od začátku roku v sevření protestů klimatických aktivistů, kteří svými akcemi blokují dopravu. Ve středu na několika velkých vídeňských křižovatkách vylili množství kuchyňského oleje, čímž zásadně ohrozili bezpečnost provozu. Policie v souvislosti s protesty zatkla devět lidí.

Klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (poslední generace, pozn. red.) pokračují v blokádách ulic Vídně, ke kterým průběžně dochází od začátku letošního roku. V úterý kolem osmé hodiny ranní byl nakrátko zastaven provoz v oblasti křižovatky Getreidemarkt a Rechte Wienzeile. Aktivisté se podle listu Der Standard přilepili k silnici, volný nechali jen záchranný pruh pro případ nouze. Další dva lidé v oranžových bezpečnostních vestách vylili na vozovku několik litrů obarveného rostlinného oleje.

ČTĚTE TAKÉ: V Rakousku se bude šetřit. Kvůli úsporám chtějí výrazně snížit rychlost na dálnicích

Prakticky to samé se opakovalo o den později, tentokrát ovšem přímo na vídeňském městském okruhu. Svými činy chtějí aktivisté podle Der Standard zviditelnit zkázu, kterou fosilní paliva způsobí. „Stejně jako činí politika ropných fosilních paliv neprůjezdnou naši cestu, je neprůjezdná i tato silnice,“ vykřikovali demonstranti.

Shakira uklouzla na vlastním oleji

Zatímco se policisté snažili řídit na jedné z postižených křižovatek provoz a hasiči sorbentem zasypávali olejové skvrny, jedna z aktivistek známá jako „Klima-Shakira“ sama uklouzla na vylitém oleji. Na videu níže je nehoda dobře vidět v čase 0:48.

Dopravní kolaps

Středeční akce Letzte Generation podle rakouského autoklubu ÖAMTC způsobily masivní dopravní zácpy. Ekologové sice tvrdí, že silnice polili neškodnou tekutinou, jejímž vylitím neměl být nikdo ohrožen, zmíněný pád členky hnutí do oleje ale potvrzuje opak. Hasiči měli podle Der Standard plné ruce práce s úklidovými pracemi až do pozdního odpoledne.

Podle vídeňské policie bude mít jednání demonstrantů trestněprávní následky: „Opět došlo k rozlití oleje na městském okruhu – v souladu s § 89 trestního zákoníku bude zahájeno šetření pro podezření z ohrožení fyzické bezpečnosti,“ píše se na Twitteru. Třináct z protestujících bylo na místě zatčeno.

Ekologové obviňují federální vládu, že „už 783 dní“ odmítá přijmout nový zákon na ochranu klimatu. Ochranná opatření, jako je zákaz nových těžeb ropy a zemního plynu a omezení rychlosti na 100 km/h na dálnici, jsou podle nich nezbytná. Aktivisté argumentují tím, že osobní auto má při konstantní jízdě po dálnici rychlostí 100 km/h zhruba o čtvrtinu nižší spotřebu ve srovnání s rychlostí 130 km/h, což by mělo jasně ospravedlnit požadovanou úpravu rychlostního limitu.

Odmítavé reakce

Svými agresívními protesty si klimatičtí aktivisté na svou stranu zatím veřejnosti příliš nezískali. Diskuze na jejich Twitteru se jen hemží odmítavými reakcemi.

„Doufám, že budete policií za ohrožení bezpečnosti řádně obviněni a potrestáni. Jste jako mor! Před rokem začala válka na Ukrajině, kde vaši vrstevníci bojují za svobodu a životy, zatímco vy arogantně nutíte lidi ke stání v zácpách,“ píše ve svém příspěvku uživatel Michael Leh na twitterovém účtu ekologů.

„Vždycky jsem s vámi sympatizovala, bohužel tímhle jste u mě skončili,“ láme hůl Janina Schwechat.

„A teď přímo na dovolenou na Bali. Je mi přes 30 a nikdy jsem neletěl, takže jsem pro ochranu životního prostředí udělal víc než celá Letzte Generation,“ naráží uživatel Judge Dread na známý miniskandál, kdy jeden z protestujících za pár dnů po akci sdílel snímky z dovolené v exotické destinaci.

Velmi podobné formy protestu stejné skupiny se ve čtvrtek podle twitterového účtu Letzte Generation odehrály také v německých městech Marburg, Hamburg, Bayreuth, další se chystají na pondělí do Drážďan.

Tagy: