Vzpoura na lodi Vláda? Zdechovský volá po konci Pirátů. Nesmysl, reaguje Michálek

Europoslanec Tomáš Zdechovský se ostře pustil do Pirátů, ti se brání.

Mají Piráti odejít z vlády?

Vztahy ve vládě zřejmě nejsou tak stabilní, jak by se mohlo zdát. Znovu se totiž objevují názory, že by z kabinetu měli odejít Piráti. Naposledy se do nich opřel lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, když je označil za aktivistickou bandu. Podle Pirátů ale odchod z kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) není na stole.

„Byl jsem proti tomu, aby byli ve vládě, nemají tam co dělat. Je to aktivistická banda, která dokáže jen křičet. Nejsou za nimi žádné činy,“ pustil se Zdechovský ostře do Pirátů. Těm je často vyčítáno, že ve Sněmovně mají pouze čtyři poslance. Samotní Piráti si však možnost svého odchodu z vlády nepřipouštějí.

„Myslím, že to je úplný nesmysl, máme koaliční smlouvu, která je závazná,“ podotkl poslanec Jakub Michálek (Piráti). Straně ale nyní nepomáhají ani kauzy jejich partnera, hnutí STAN. Zvláště ta poslední, kdy kvůli korupci v dopravním podniku rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN), a to z důvodu kontaktů s jedním z obviněných.

Ze Zemana bude důchodce

„Kdyby se ukázalo, že celá vláda je prolezlá korupcí, tak by to bylo na stole, ale pokud zatím nastávají kroky, že lidé odstupují, tak není co řešit,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Podle politologa Jana Kubáčka se Piráti snaží kritikou vlády nahnat voličské body.

„V přímém přenosu zde vidíme vzpouru na lodi jménem vláda. Piráti vidí, že je to jejich šance na preference,“ uvedl Kubáček. Vztahy, zdá se, nejsou růžové ani na úrovni vlády a Hradu. Naposledy ve středu nešetřil kritikou prezident Miloš Zeman při jmenování nového ministra školství.

„Začnu výhradami, jsou v podstatě dvě. Vás dostihly hříchy z mládí. Petr Fiala je zatížen problémy s vládním hnutím STAN, nechci mu komplikovat situaci,“ vzkázal při jmenování Vladimíra Balaše (STAN) prezident Zeman. Dočkal se však kritiky, a to od předsedy Starostů Víta Rakušana: „Moudrost chyběla. Profesor Balaš bude dobrým ministrem. A Miloš Zeman brzy důchodcem.“

Tagy: