Hřib musel sklonit hlavu. Praha na příkaz vlády opět otevře centrum pro uprchlíky z Ukrajiny

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Centrum v Praze pro uprchlíky z Ukrajiny se znovu otevře

Praha 11. července opět otevře centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Po jednání pražského krizového štábu primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl novinářům, že krok vychází z rozhodnutí vlády. Město nicméně podle něj nemá ubytovací kapacity, takže centrum bude Ukrajincům poskytovat jen nouzové přenocování ve stanových táborech a zprostředkovávat státní lůžka.

Centrum ve Vysočanech Praha uzavřela v polovině července. Hřib to tehdy odůvodnil tím, že v metropoli je příliš mnoho uprchlíků a město již pro ně nemá ubytování. Následovala jednání s vládou o požadavku ustanovit jasný mechanismus umisťování uprchlíků po celé republice.

Vláda však podle Hřiba ve středu rozhodla o tom, že všechna krajská centra mají zůstat v provozu. Rozhodnutí označil za špatné, město se mu však přizpůsobí. „Z mého pohledu se jedná o rozhodnutí chybné, protože se vůbec nezabývá řešením té situace, že v Praze je až čtyřikrát větší počet uprchlíků na hlavu než v některých jiných krajích,“ řekl.

Doplnil, že před otevřením centra je nejprve nutné zajistit dobrovolníky, na kterých je provoz závislý. Proto se zařízení otevře až v pondělí 11. července, a to s otevírací dobou od pondělí do čtvrtka mezi 8:00 a 15:00 a v pátek od 8:00 do 14:00. Zároveň centrum nebude Ukrajincům nabízet ubytování s výjimkou nouzových stanových městeček a kapacit zajišťovaných Správou uprchlických zařízení. „Dalo by se to shrnout tak, že otvíráme od jedenáctého bez ubytování,“ řekl primátor.

Dodal, že město má nyní problémy i s ubytováním již přítomných Ukrajinců, protože například jeden hotel, který je ubytovával, vypověděl magistrátu smlouvu. „Teď řešíme více než 200 lidí, jimž musíme zajistit ubytování jinde,“ uvedl. Konstatoval rovněž, že z jeho pohledu vláda neřeší požadovaný relokační mechanismus s dostatečnou prioritou a její postup měl být opačný – nejprve jej vytvořit a až poté řešit asistenční centra. „Je to nějaká vizitka vlády Petra Fialy (ODS),“ dodal.

Za čtyři měsíce ruské invaze na Ukrajinu vydala ČR běžencům téměř 375 tisíc víz dočasné ochrany. V Praze to bylo asi 89 tisíc. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu uvedl, že systém krajských center bude minimálně v červenci fungovat stejně jako dosud. V průběhu měsíce chce vláda vyhodnotit, jakým způsobem případně změnit přijímání a pomoc uprchlíkům na krajské úrovni.

Tagy: