Aktivistka Greta se zlobí. Budu pokračovat, i kdyby to znamenalo další trest, řekla po soudu

Švédský soud udělil Gretě Thunbergové pokutu za její účast na demonstraci za klima, při níž zablokovala ropný terminál v Malmö. Jedná se o druhou pokutu, kterou Greta dostala za neuposlechnutí policie. Aktivistka si za svými činy stojí a hodlá v podobných akcích pokračovat.

Thunbergová bude muset zaplatit 4 500 švédských korun (přes 9 500 korun českých) za nelegální demonstraci, píše švédská agentura TT. S ostatními klimatickými aktivisty ze skupiny Reclaim the Future totiž na konci července zablokovala ropný terminál a neuposlechla policii, která vyžadovala ukončení akce. Policie ji a další aktivisty kvůli nepokojům odtáhla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka s aktivisty v Mnichově přitvrzuje. Řidiči ruply nervy, nabral je na kapotu a odvezl pryč

„Na demonstraci neměli povolení a akce vedla k zablokování automobilové dopravy. Obviněná odmítla uposlechnout policejního příkazu k opuštění místa,“ cituje žalobkyni Isabelu Ekbergovou švédský web Expressen. Za neuposlechnutí policie ve Švédsku hrozí trest až půl roku vězení.

„Neexistují zákony, které by nás dlouhodobě ochránily před nenasytností, jež se nás snaží dotlačit přes útes,“ řekla Thunbergová na tiskové konferenci po vynesení verdiktu. „My mladí lidé se nechceme dívat, jak nám berou budoucnost,“ citovala ji TT.

I přes to, že Gretu soud ve středu shledal vinnou, svých činů nelituje. Po verdiktu dvacetiletá aktivistka totiž pronesla: „Věda a smrtelnost lidstva stojí na naší straně. A to nic nezmění. Jsem připravená pokračovat, i kdyby to vedlo k dalším trestům,“ cituje Thunbergovou ABC News. Dodala, že blokáda byla sebeobranou proti fosilnímu průmyslu, který je hrozbou pro planetu a její obyvatelstvo.

Soudce udělil vyšší trest

Letos 24. července Thunbergová a další aktivisté ze skupiny Reclaim the Future zablokovali silnici, po níž se nákladní automobily pokoušely dostat do přístavu v Malmö. Podle policie zablokovali cestu asi třiceti kamionům. Jeden z demonstrantů prý vylezl na nákladní auto, píše norský web NRK. Policie musela aktivisty odvléct. Jen několik hodin předtím soud Thunbergové uložil pokutu 1 500 švédských korun za podobný přečin, jehož se dopustila v červnu.

Soudce Johan Kvart v informoval, že ačkoliv byly demonstrace v Malmö velmi podobné, trest byl podruhé vyšší, protože Thunbergová spáchala trestný čin ve stejný den svého odsouzení, informuje švédský web SVT. Přestože by se proti verdiktu mohla odvolat, aktivistka tvrdí, že to neplánuje.

Další aktivistickou akci Gréta plánovala už na čtvrtek. V Norsku má demonstrovat proti větrným elektrárnám, které ohrožují chovatele sobů. Tvrdí, že by k přechodu k zelené energii nemělo dojít na úkor místních obyvatel.

Ve světovou známost vešla Thunbergová už ve svých 15 letech, když se v roce 2018 posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu.

Mladá Švédka, která je hlasitou zastánkyní ukončení světové závislosti na energii z fosilních paliv, později inspirovala celosvětové ekologické hnutí, jež se zasazuje o důraznější ochranu klimatu a životního prostředí.

Mohli jste přehlédnout: Klimatičtí aktivisté zablokovali maraton v Berlíně.

Tagy: