Alternativa k ODS je konzervativní SPD, prohlásil Radim Fiala. Stanjura se jen smál

Radim Fiala a Zbyněk Stanjura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 29.10.2023

Naštěstí tady pro voliče ODS existuje konzervativní alternativa. A tou je SPD, řekl v reakci na společnou kandidátku koalice Spolu do evropských voleb předseda klubu poslanců SPD Radim Fiala. Slova zazněla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se Fialovu výroku jen zasmál.

Podle Stanjury voliči společnou kandidátku politiků s odlišnými pohledy na Evropskou unii či přijetí společné měny přijmou. „Je to zcela běžné, že politické strany vytvářejí předvolební koalice, aby oslovily podobné voliče,“ řekl Stanjura s tím, že koalice publikovala 10 základních programových bodů, které bude hájit společně. „A tomu naši voliči tomu naprosto rozumí,“ dodal. Naopak podle Fialy z SPD to pro voliče srozumitelné není.

ČTĚTE DÁL: Babišovy dojmy z Hradu: Byl jsem v prostředí, které mě nesnáší. Pak začal mluvit o pohádce

Na kritiku, že na jedné kandidátce jsou zastánci jak přijetí, tak odmítnutí eura, řekl, že o tom se v evropských volbách ani v Evropském parlamentu stejně nerozhoduje. „Nejprve dejme do pořádku naše veřejné finance. A až to budeme mít v pořádku, tak pak tu debatu o euru normálně veďme jako o každém jiném bodě,“ řekl ministr.

SPD o lídru kandidátky do evropských voleb rozhodne na celostátní konferenci 2. prosince. „Předsednictvo bude navrhovat pana doktora Ivana Davida, který si to odpracoval, a podle pravidla seniority si myslím, že má na to velký nárok. Ale bude záležet na členské základně,“ dodal.

Tagy: