Babišovy dojmy z Hradu: Byl jsem v prostředí, které mě nesnáší. Pak začal mluvit o pohádce

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na ceremonii na Pražském hradě

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 29.10.2023

Seděl jsem u lidí, které jsem v minulosti kritizoval. Bylo to prostředí, které mě nesnáší, okomentoval svou přítomnost na Pražském hradě bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v nedělní Partii Terezie Tománkové. „Ale mně to nevadí,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS. Když se měl vyjádřit ke slavnostnímu projevu prezidenta Petra Pavla, začal místo toho mluvit o pohádce od dánského autora Hanse Christiana Andersena.

Za sebe prý nezvažoval, že by účast na Hradě odmítl, třebaže jeho choť Monika nedostala pozvánku. O zasedacím pořádku během ceremonie se prý dozvěděl až na místě. „Nevěděl jsem o tom protokolu. Vedle mě seděl pan Jiří Rusnok, kterého jsem kritizoval za jeho politiku s úroky. A pak tam byla Jana Kotalíková, ředitelka Úřadu vlády ČR,“ popsal průběh sobotního obřadu ve Vladislavském sále.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde vezmeme na další zvyšování daní, ptá se Fiala z SPD. Žádné už nebude, slibuje Stanjura

Přiznal ale, že se nepohyboval zrovna v prostoru, který by mu byl nakloněný. „Měl jsem za sebou europoslance a před sebou vládu, takže jsem se cítil jako v prostředí, které mě nesnáší. Ale mně to nevadí,“ pokračoval Babiš.

Následně se ho moderátorka Terezie Tománková zeptala na dojmy z projevu prezidenta Petra Pavla. Odpovědi se od expremiéra nicméně nedočkala. „Já bych vám chtěl něco říct. Povídejte se, my tu žijeme v pohádce. Víte, jak se jmenuje ta pohádka? Císařovy nové šaty?“ nastartoval nové téma rozhovoru bývalý předseda vlády.

Projev Pavla? Babiš zůstal u pohádky

U povídky z pera Hanse Christiana Andersena i po zásahu Tománkové zůstal. „Četl jsem ji ráno a určitě jste ji četla vašim dětem. Je strašně aktuální,“ poznamenal s tím, že podvodníci, kteří v příběhu figurují, jsou analogií k premiérovi Petru Fialovi a ministru financí Zbyňku Stanjurovi (oba ODS). Ani po další výzvě Tománkové, aby se vyjádřil k projevu hlavy státu, nedošlo k velkému posunu.

Já jsem nepracoval pro režim, já jsem pracoval pro obchod a byl pasivní člen. Pan prezident byl rozvědčík

„Pan prezident se cítí jako nový Václav Havel. Není o tom, že jsem chtěl být prezidentem. Určitě ne. Je to ale absurdita doby, kdy předává vyznamenání chartistům a havlistům. Už jsme udělali hrubou čáru za totalitním režimem? Já jsem nepracoval pro režim, já jsem pracoval pro obchod a byl pasivní člen. Pan prezident byl rozvědčík,“ zlobil se ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jak probíhalo předávání státních vyznamenání na Pražském hradě? Podívejte se na reportáž níže:

Tagy: