Suvenýry s tváří královny jdou na dračku. Lidé vzali krámy útokem, výrobci nestíhají

Lidé v Británii prahnou po suvenýrech, na nichž je vyobrazena královna Alžběta II.

Suvenýry jsou vyprodané

Ve Velké Británii vypuklo suvenýrové šílenství. Lidé ve velkém skupují památeční předměty s portrétem zesnulé královny Alžběty II. Enormní zájem překvapil i tamní obchodníky.

Vlajky, hrníčky, magnety či pamětní mince. Lidé v Británii prahnou po suvenýrech, na nichž je vyobrazena zesnulá panovnice Alžběta II. Podle prodejců mezi žádanými položkami figuruje mimo jiné i figurka kývající královny na solární pohon či talíře na polévku opět s portrétem Alžběty II.

Běžně se přitom ve Spojeném království prodávají spíš klíčenky s telefonní budkou nebo figurky královské stráže. Současný zájem o produkty spojené s britskou královnou registruje i tamní prodejce Ismaíl Ibrahim.

„Lidé se nás pořád ptají, jestli už něco máme. Takže jsme museli tlačit na naše dodavatele. Tu a tam pracovali přes noc, aby se to vše stihlo vyrobit,“ zmínil obchodník. Vznikla tak třeba narychlo udělaná kolekce triček s datem narození a úmrtí Alžběty II. Zájem zákazníků je podle všeho obrovský.

Rovněž není pochyb, že již brzy se budou na pultech britských obchodů objevovat i suvenýry zobrazující nového krále Karla III. Například v Indii, která patří mezi země Commonwealthu, se na portrétování nejstaršího syna Alžběty II. už pracuje. V místní škole se toho ujaly indické děti. „Malujeme obraz Karla III., abychom mu poblahopřáli, že se stal britským králem,“ vysvětlilo jedno z dětí.

Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let ve čtvrtek ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Tagy: