Philipa nosí stále u srdce. Alžběta překvapila 55 let starým dárkem od zesnulého manžela

Královna Alžběta II. vzdala hold svému v dubnu zesnulému manželovi princi Philipovi tím, že si na svou návštěvu námořní základny v Portsmouthu při příležitosti odplutí největší britské letadlové lodě vzala zlatou skarabeovou brož s rubínovými a diamantovými ozdobami, kterou ji vévoda z Edinburghu daroval. Informoval o tom web Daily Mail.

Brož byla navržená Andrewem Grimou, který je znám jako „otec moderních šperků“, a princ Philip ji britské královně daroval v roce 1966. Ten rok s ním byla také poprvé vyfocena.

Podle všeho brož patří ke královniným oblíbeným, protože na veřejnosti s ní byla spatřena již při několika významných událostech. Třeba při příležitosti padesátiletého výročí svatby nebo při padesátém výročí jejího prvního televizního vánočního poselství v prosinci 2007. Stejně tak o rok později při státní návštěvě Slovinska.

Návštěva letadlové lodi před její dlouhou plavbou

Zatím poslední událostí, na kterou si vzala princovu brož, byla návštěva letadlové lodi královského námořnictva HMS Queen Elizabeth (Královna Alžběta). Válečná loď o hodnotě tři miliardy liber, které je někdy přezdíváno „Big Lizzie“ (Velká Lizzie), měla v sobotu zahájit své osmadvacetitýdenní operační nasazení, během něhož má navštívit čtyřicet zemí, včetně Indie, Japonska a Singapuru.

Její Veličenstvo královna měla příležitost setkat se s některými ze 1 700 zaměstnanců na palubě kolosu, mezi nimiž jsou třeba příslušníci Královského námořnictva, Královského letectva, námořní pěchoty a 250 zaměstnanců z USA.

Předpokládá se, že královna se v následujících měsících bude namísto virtuálních akcí více angažovat veřejně. Podle kapitána Essenhigha byla Alžbětina návštěva pro vojáky velkou poctou. „Vždy je velkou výsadou hostit královnu a přivítat ji coby naši panovnici i sponzorku, když nám přeje všechno dobré na začátku našeho sedmiměsíčního nasazení, je to něco neuvěřitelného.“

Upovídaná a usměvavá, rozhořčení z Harryho nedává najevo

„Bylo to skvělé, byla velmi upovídaná, usměvavá,“ uvedl inženýrský technik Billie Matthews, jeden ze šťastlivců, kteří se s královnou setkali. Podobnou možnost měla i Chelsea Patersonová: „Byla čest ji vidět, promluvit si s ní. Vrchol mé kariéry,“ uvedla čtyřiadvacetiletá námořnice.

Královna tak podle všeho, alespoň co se vystupování týče, nedává najevo žádné rozhořčení nad dalšími „útoky“ svého vnuka prince Harryho proti královské rodině, které zazněly v dokumentární sérii The Me You Can't See.

Dříve přitom Daily Mail citoval nejmenovaný zdroj s informacemi z dění uvnitř královské rodiny, podle něhož měla být královna hluboce rozrušena. „Zklamaly ji zejména komentáře o Charlesově výchově a naznačování, že Harryho otec používal jen praktiky, které zažil on sám.“

Tagy: