Boxerka Imán Chalífová prolomila mlčení: Na genderovou kauzu mám „nejlepší odpověď“

Imán Chalífová pochází z Alžírska.

Alžírská boxerka prolomila mlčení

Alžírská boxerka Imán Chalífová, která se během olympijských her v Paříži společně s Tchajwankou Lin Ju-čing ocitla v centru debaty o genderové problematice ve sportu, prolomila mlčení. Celá kauza ji prý velmi zasáhla a nejlepší odpovědí bude zlatá medaile.

Jedním z kontroverzních témat pařížské olympiády je start dvojice boxerek, které v tuto chvíli už mají jistou medaili –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ alžírské vicemistryně světa z roku 2022 Imán Chalífové a dvojnásobné světové šampionky Lin Ju-čing z Tchaj-wanu. Obě byly totiž loni diskvalifikovány z mistrovství světa, protože údajně mají mužské chromozomy. První jmenovaná teď promluvila s tím, že ji kauza velmi ranila.

ČTĚTE TAKÉ: S lehkostí drtí soupeřky, ty jí vyčítají mužské hormony. Co vše víme o boxerce Chalífové?

„Hodně mě to zasáhlo, protože upřímně, nebylo vůbec jednoduché to prožívat. Bylo to něco, co snižuje lidskou důstojnost,“ řekla Chalífová v neděli večer v rozhovoru pro SNTV.

Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že loňské rozhodnutí Mezinárodní boxerské federace (IBA) o diskvalifikaci boxerek bylo svévolné a je hlavní příčinou celé kauzy.

Mnozí Chalífové vyčítali, že je muž, který soupeří se ženami. To ale její trenér vyvrací. „V alžírském státě nejsou změny pohlaví povoleny a navíc v rozvojových zemích jsou tyto operace nákladné. Kdyby Imán měla prostředky udělat to, z čeho ji lidé obviňují, raději by si zajistila jídlo,“ řekl webu Euronews trenér boxerky Mohamed Chaoua.

Pozornost k Chalífově v Paříži přitáhl především osmifinálový zápas s Italkou Cariniovou, která po pár tvrdých úderech souboj vzdala. Později se ale soupeřce omluvila.

„Trénovala jsem s ní v ringu v Assisi. Využili mediální kampaně proti mně, aby mě ovlivnili, ale já budu pracovat, abych dosáhla svého cíle, poznamenala Chalífová.

A tím je zlatá medaile. V semifinále ji čeká Džandžem Suvannaphengová z Thajska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Tagy:
gender olympijské hry sport kontroverze box OH 2024 Imán Chalífová spekulace