To vám nevadí, že muž mlátí ženu? Rowlingová a další se podivují nad boxerským zápasem na OH

Proč vám nevadí, že muž mlátí ženu? Těmito slovy reagovala spisovatelka J.K. Rowlingová na jeden z nejkontroverznějších momentů letošních olympijských her v Paříži – zápas mezi italskou boxerkou Angelou Cariniovou a Alžířankou Imán Chalífovou. Chalífová v minulosti neuspěla v testu pohlaví a byla Mezinárodní boxerskou federací (IBA) vyloučena ze ženské kategorie. Její účast na olympiádě proto vyvolala silnou kritiku veřejnosti a mnoha osobností.

„Podívejte se na tohle a pak mi vysvětlete, proč vám nevadí, že muž mlátí na veřejnosti ženu pro vaši zábavu. Počínaje šikanátorem v červeném a konče organizátory, kteří to dovolili. Je to jen muž, který se vyžívá ve své moci nad ženami,“ napsala na sociální síti X autorka série knih o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová.

Podnikatel Elon Musk zase sdílel příspěvek bývalé americké závodní plavkyně Riley Gainesové, která napsala: „Muži do ženského sportu nepatří,“ a připsal k němu: „Absolutně souhlasím.“

ČTĚTE TAKÉ: Olympijské skandály. Noční plavecká avantýra, vyhazov kvůli vtipu i těhotná šermířka

Samotný boxerský zápas trval pouhých 46 sekund a skončil tím, že Cariniová po prvním úderu do obličeje požádala o pauzu a následně zápas se slzami v očích vzdala. „Bolel jí nos a řekla mi, že už nechce bojovat,“ citoval jejího trenéra web Sportskeeda. Své soupeřce navíc odmítla podat ruku, čímž jen prohloubila kontroverze, které start Chalífové doprovázely. Alžířanka totiž byla na loňském světovém šampionátu, který probíhal pod záštitou Mezinárodní boxerské asociace (IBA), vyloučena po sérii testů i zkoumání DNA, podle kterých neprošla testem testosteronu a genderu.

Chalífová není transgender, narodila se se ženskými pohlavními orgány. Má však mužský chromozom, což se mimo jiné projevuje zvýšenou produkcí testosteronu. „Všichni, kdo soutěží v ženské kategorii, splňují pravidla způsobilosti k účasti v soutěži. Ve svých pasech mají napsáno, že jsou to ženy, a je to tak,“ citoval web Sky Sports Marka Adamse, mluvčího Mezinárodního olympijského výboru (MOV), pod jehož záštitou letošní boxerské zápasy probíhají.

IBA navíc dostala zákaz pořádat olympijský turnaj v boxu v Paříži, a to kvůli dlouhodobým problémům s řízením a sérii skandálů s rozhodčími. A jelikož MOV má volnější pravidla než IBA, Chalífová se může olympiády účastnit.

Tento incident však rozpoutal velkou diskusi. Místopředseda hnutí ANO Patrik Nacher jej například označil za důsledek politické korektnosti. Podobně reagovala i bývalá britská premiérka Liz Trussová: „Kdy přijde konec tohoto šílenství? Muži se nemohou stát ženami. Proč proti tomu britská vláda nic nenamítá?“ tázala se na sociální síti X. Za nespravedlivý označila zápas podle deníku Daily Mail i italská premiérka Giorgia Meloniová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Příliš žhavý polibek? Francouzi řeší intimní gesto mezi Macronem a ministryní

Tagy:
Olympijské hry pohlaví kritika Patrik Nacher J. K. Rowlingová kontroverze box Elon Musk sport Imán Chalífová Angela Cariniová gender test Liz Trussová