Na MS neprošly testem pohlaví, v Paříži je vítají. Dvě boxerky budou bojovat o medaile

Na olympijských hrách v Paříži startují i dvě boxerky, které byly loni vyloučeny z mistrovství světa v Dillí – kvůli příliš vysoké hladině testosteronu neprošly testem pohlaví umožňujícím účast v ženské kategorii. Alžířanka Imán Chalífová se představí ve váze do 66 kg, dvojnásobná světová šampionka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu boxuje v kategorii do 57 kg. Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru jsou obě způsobilé k účasti na hrách.

Dvě boxerky, které byly loni diskvalifikované z mistrovství světa kvůli vysoké hladině testosteronu, a neprošly tak testem pohlaví pro účast v ženské kategorii, smějí startovat v Paříži, potvrdil Mezinárodní olympijský výbor (MOV). „Všichni účastníci boxerského turnaje na olympijských hrách v Paříži splňují podmínky pro start v soutěži, a to včetně platných lékařských předpisů,“ uvedl MOV v prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Simone Bilesová dovedla americké gymnastky k vítězství. Získala již páté olympijské zlato

Imán Chalífová se v kategorii do 66 kg utká s Italkou Angelou Cariniovou a Lin Jü-tching by se měla v pátek utkat s nejmenovanou soupeřkou v kategorii do 57 kg.

Rozhodnutí MOV vyvolalo vlnu kritiky. Své znepokojení vyjádřil i bývalý mistr světa Barry McGuigan. „Je šokující, že jim bylo dovoleno dojít tak daleko, co se to děje?“ napsal v příspěvku na sociální síti X.

Situace vznikla proto, že loňské mistrovství světa probíhalo pod záštitou Mezinárodní boxerské asociace (IBA), jejíž prezident Umar Kremlev ruské tiskové agentuře Tass řekl, že testy DNA „prokázaly, že mají chromozomy XY, a proto byly vyloučeny ze sportovních akcí“. Podle deníku The Guardian IBA rozhodnutí učinila „na základě komplexního přezkoumání a jeho cílem bylo zachovat spravedlnost a integritu soutěže“.

Od té doby má ale IBA zakázáno pořádat olympijský turnaj v boxu v Paříži, a to kvůli dlouhodobým otázkám týkajícím se problémů s řízením a sérii skandálů s rozhodčími. Box v Paříži tak nyní probíhá pod záštitou boxerské jednotky MOV Paříž 2024, která má volnější pravidla než IBA.

Chalífová byla loni na šampionátu v Dillí diskvalifikována těsně před finále poté, co absolvovala tři zápasy. Rozhodnutí mezinárodní boxerské federace označila za spiknutí. Lin Jü-tching přišla o bronzovou medaili. „Lidé se proti Alžírsku spikli, aby jeho vlajka nebyla vztyčena a nezískalo zlatou medaili,“ řekla Chalífová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Olympiáda v Praze by byla katastrofa, varoval Kovanda. Politici si jen „staví pomníček“

Tagy: