S lehkostí drtí soupeřky, ty jí vyčítají mužské hormony. Co vše víme o boxerce Chalífové?

Čelí výtkám, že je díky mužským chromozomům na olympijském turnaji boxerek ve výhodě, přesto bojuje. Jedna z nejkontroverznějších sportovkyň letošní olympiády, alžírská boxerka Imán Chalífová, je na tlak zvyklá. S celou řadou překážek se totiž vyrovnávala už v dětství...

Ze dne na den se Chalífová stala jednou z nejpropíranějších sportovkyň letošní olympiády. Ve čtvrtečním zápase s italskou boxerkou Angelou Cariniovou totiž stačilo pouhých 46 sekund na to, aby se její soupeřka se slzami v očích vzdala. „To není fér,“ měla podle webu Euro News zašeptat Cariniová.

ČTĚTE TAKÉ: Nečekaný hrdina. Stříbro na olympiádě vyhrál bez pomůcek ke střelbě. Uchvátil i Elona Muska

Vhodnost účasti pětadvacetileté Chalífové v pařížském turnaji je zpochybňována i proto, že sportovkyně byla vyloučena z loňského světového šampionátu, který probíhal pod záštitou Mezinárodní boxerské asociace (IBA). Tehdy neprošla testem testosteronu a genderu.

Chalífová není transgender, narodila se s ženskými pohlavními orgány. Má však mužský chromozom, což se mimo jiné projevuje zvýšenou produkcí testosteronu. Kvůli tomu ji někteří mylně označují za muže a jsou proti, aby zápasila v ženské kategorii. V podobném smyslu se vyjádřila celá řada osobností, včetně spisovatelky J. K. Rowlingové, podnikatele Elona Muska i bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Cesta na vrchol

Cesta Chalífové ke sportovní kariéře nebyla jednoduchá. Vyrůstala na alžírském venkově, kde ze všeho nejraději hrála s ostatními fotbal, a to i přesto, že dívky byly od této hry odrazovány. Její dovednosti na trávníku ji často dostávaly do konfliktů s chlapci. To Chalífovou přivedlo k boxu, prokázala totiž talent na vyhýbání se úderům, stojí na stránkách UNICEF.

Box přinesl další překážky. Znamenal cestovat každý týden autobusem na trénink do deset kilometrů vzdálené vesnice a shánět peníze na jízdné. Pomoci od otce, který dívčí box neschvaloval, se jí nedostalo, proto peníze na dopravu získávala z prodeje kovů, přispěla i její matka – obchodnice s kuskusem.

Navzdory strastiplné cestě se Chalífové podařilo dosáhnout významných úspěchů. Debutovala na mistrovství světa žen AIBA v roce 2018 v Dillí a Alžírsko reprezentovala i o rok později v Rusku. V roce 2022 se stala první alžírskou boxerkou, která pronikla do finále mistrovství světa žen IBA, tam prohrála s Irkou Amy Broadhurst, připomněl web The Sports Grail.

Když byla v roce 2023 diskvalifikována z finále mistrovství světa žen IBA kvůli nesplnění kritérií, těžko se z toho vzpamatovávala. „Byla to pro mě rána, ale vrátila jsem se silnější. Chci ukázat svou sílu a odhodlání, předvést, jak statečná žena je Imane Chalífová,“ řekla v rozhovoru před letošním mistrovstvím.

Olympiáda si za svým rozhodnutím povolit Chalífové soutěžit v ženském boxu stojí: „Všichni, kdo soutěží v ženské kategorii, splňují pravidla způsobilosti k účasti v soutěži. Ve svých pasech mají napsáno, že jsou to ženy, a je to tak,“ citoval web Sky Sports Marka Adamse, mluvčího Mezinárodního olympijského výboru (MOV), pod jehož záštitou letošní boxerské zápasy probíhají.

Chalífové další boxerský zápas na olympijských hrách v Paříži bude v sobotu proti Maďarce Anně Luce Hamoriové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Příliš žhavý polibek? Francouzi řeší intimní gesto mezi Macronem a ministryní

Tagy:
Olympijské hry život pohlaví kritika box otec sport Imán Chalífová gender Alžírsko chromozon