Ukrajinu milujeme, válka nebude, USA lžou. Jak obyčejní Rusové vnímají napjatou situaci?

Ruské tanky vracející se z vojenského cvičení zpět na základnu

Američané lžou, žádná válka nebude. Přesně tak vnímají současný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem někteří Rusové žijící ve městě Stavropol, které se nachází na jihu země. Obavy z války nemají. Podle nich Putin nedopustí, aby umírali nevinní lidé.

Stavropol se s necelým půlmilionem obyvatel řadí v rámci Ruské federace spíše mezi menší města. Od ukrajinských hranic ho dělí několik stovek kilometrů, tudíž by se ho případný vojenský konflikt zřejmě přímo netýkal. I tak se ale místní obyvatelé, jak přímo na místě zjistila reportérka CNN Prima NEWS, o napjatou situaci zajímají. A většina z nich se shoduje v názoru, že válka nebude.

„Rusko žádnou invazi neplánovalo a ani neplánuje. Přišla s tím Amerika, která vede informační válku. Američané lžou. U hranic s Ukrajinou probíhá cvičení, které bylo plánované už dávno,“ řekla 83letá Ludmila, která situaci mezi Ruskem a Ukrajinou bedlivě sleduje.

Obavy z války prý nemá. „Žádná válka nebude. Kdyby Putin válku chtěl, už by ji dávno odstartoval. On však dobře ví, co takový konflikt znamená, a nedopustí, aby umírali nevinní lidé. Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, více než 70 let jsme žili pospolu v SSSR,“ doplnila Ludmila.

Podobně to vidí také 63letá Irina. „Rusko válku nechce a nikoho neprovokuje. Milujeme Ukrajinu a Ukrajina miluje nás. Deset let jsem prožila na Ukrajině a dodnes tam mám spoustu přátel,“ říká. S kamarády je prý v kontaktu pravidelně. „Jsou v šoku stejně jako my. Čekají, až se situace vyřeší,“ doplňuje. Že by mohlo dojít k válce, nevěří. „Nikdo nechce, aby umírali nevinní lidé,“ uvedla.

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou sleduje také 23letá Julie. Ze začátku se prý obávala toho, aby situace nevyeskalovala ve válku. „Teď jsem ale ve zprávách slyšela, že část ruských vojenských sil už opustila hranice s Ukrajinou, tak to vypadá, že se situace uklidňuje,“ doplnila.

Ukrajinu nabádají Spojené státy

Někteří Rusové si myslí, že za konfliktem mezi dříve spřátelenými státy stojí jiné země. „Je to jen politika. Myslím si, že Ukrajinu do konfliktu navádí USA. Nechal bych mezi sebou bojovat politiky, kteří se snaží válku rozpoutat, ať se postřílí navzájem a nezatahují do toho nevinné lidi,“ uvedl Anton, další z dotazovaných.

Jiní se o situaci na Ukrajině nezajímají téměř vůbec. „Aktuální dění kolem Ukrajiny a NATO téměř nesleduji a považuji to za přehnané. Někomu je zkrátka výhodné vytvářet umělý konflikt mezi dříve spřátelenými národy,“ uvedla 52letá Anna.

Situace je stále napjatá

Spojené státy před několika dny informovaly, že Rusko plánuje invazi na Ukrajinu. V blízkosti ukrajinských hranic má totiž rozmístěno 130 tisíc vojáků. Moskva takový záměr popírala. V úterý pak Rusové oznámili, že jednotky ukončily cvičení v Bělorusku i na Krymu a přesouvají se zpět do vnitrozemí. Americký prezident Joe Biden ale později prohlásil, že se reálné stahování zatím nepotvrdilo.

Ve stejném duchu se ve středu vyjádřil i americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Stále pozorujeme síly, zejména jednotky stojící v popředí jakékoliv obnovené agrese vůči Ukrajině, jak jsou nadále na hranici, shromažďují se na hranici,“ řekl televizi ABC s tím, že případná invaze může stále nastat prakticky kdykoliv.

To ale odmítl ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov. „Mohu, co se týče Ruska, ujistit, že tuto středu se žádný útok neuskuteční. Eskalace nenastane ani v nadcházejícím týdnu, ani v týdnu poté, ani další měsíc,“ řekl pro německý list Die Welt.

Tagy: