Ukrajinci v Česku mají strach o své blízké. Jestli to bude nutné, vrátíme se, tvrdí

Ukrajinský voják

Ukrajinci v Česku

Žijí a pracují v Česku, ale na Ukrajině jim zůstala rodina. Teď mají o své blízké strach. Pokud to bude nutné, řada z nich se vrátí zpět na Ukrajinu. K návratu do země vyzval ukrajinské podnikatele také prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Nazar Ivanyschyn žije v Česku rok a půl. „Jako každý Ukrajinec jsem přijel za prací a teď nejen pracuji, ale dělám i hudbu a studuji. Zůstala mi tam máma, bývalá žena, dcera a také bratr, který bojuje už osm let. Mám strach o jeho život,“ popsal situaci ve své rodině.

A původem z Ukrajiny je také influencer Tary, celým jménem Taras Povoroznyk. Bylo mu devět let, když se s mladším bratrem a rodiči přestěhovali do Česka. „Táta začal na stavbě, máma uklízením, pak pracovala v lahůdkách a teď má práci, kde je spokojená. Táta podniká ve stavebnictví,“ prozradil Tary.

Zelenskyj vyzývá k návratu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajince, aby se vrátili do země. „Navrhuji, abyste se vrátili domů během příštích 24 hodin a zůstali bok po boku s armádou, ukrajinským lidem a diplomaty,“ apeloval na své spoluobčany.

I když slova ukrajinského prezidenta mířila hlavně k ukrajinským oligarchům, kteří od poloviny ledna prchají ze země, dopadla na většinu žijící v zahraničí. „Když bude potřeba, tak přijedu,“ tvrdí Ivanyschyn.

A podobně je na tom i Taryho otec. „Říkal, že by asi zpátky na Ukrajinu jel a bránil by ji a svoje blízké,“ řekl Tary.

V Česku žije zhruba 180 tisíc Ukrajinců. Podle údajů z roku 2020 jich zde má trvalý pobyt zhruba 70 tisíc. Pokud by Česko opustila jen polovina z nich, řada odvětví by to podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy pocítila. „Odchod poloviny Ukrajinců by byl velký problém nejenom pro český průmysl a služby, ale i pro nemocnice, sociální zařízení a domovy důchodců,“ dodal Prouza.

Tagy:
válka invaze prezident Ukrajina Česká republika Tomáš Prouza návrat Volodymyr Zelenskyj Česko Rusko influencer Ukrajinec Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Tary Taras Povoroznyk Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Taras Anatolievich Povoroznyk