Hraje si Putin se Západem? Řekl, že jednotky stahuje, další ale k Ukrajině přijíždějí

V úterý se napjatá situace na východě Ukrajiny začala poprvé po třech měsících uklidňovat, Rusko totiž oznámilo, že začíná své jednotky stahovat ze cvičení u hranic. Západ ale upozornil, že zatím nedokáže ověřit, zda vojáci Kremlu skutečně opouštějí své pozice. Potvrdil to i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. USA naopak varují, že k Ukrajině přijíždějí nové ruské jednotky.

Chaos, napětí a nekonečný souboj dvou naprosto odlišných názorů a propagand. Tak by se dala charakterizovat krize na východě Ukrajiny, v níž se promítá střet Západu a Ruska. Zatím pouze rétorický. Obě strany se dlouhodobě navzájem obviňují, že situaci eskalují.

Ačkoli tajné služby Spojených států upozornily své spojence, že Rusko chce na Ukrajinu ve středu zaútočit, vojáci Moskvy se v úterý vydali na druhou stranu – domů. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jednotky ukončily cvičení v Bělorusku i na Krymu a přesouvají se zpět do vnitrozemí Ruska, informovala CNN. Někteří vojáci na manévry přispěchali až z východního cípu země, což vzbudilo u Západu podezření, že nepůjde jen o rutinní cvičení.

Na jakou stranu vojáci jdou?

Díky povelu Putina se teď měla situace zklidnit. Jenže se znovu vyrojily pochybnosti. Západní zdroje podle všeho zatím nemají informace o tom, že by se ruští vojáci z okolí ukrajinských hranic skutečně stahovali. Západ naopak uvedl, že se k linii přesouvají docela nové jednotky. Odhady nejrůznějších zdrojů o celkové armádní síle Ruska u hranic se liší, nejčastěji se hovoří o rozmezí 100 až 150 tisíc vojáků.

„USA nadále pozorují pohyb ruských jednotek směrem k ukrajinské hranici, nikoliv pryč od ní,“ potvrdil šéf americké diplomacie Antony Blinken.

„Nemáme žádné důkazy o ruském ústupu, ve skutečnosti se děje úplný opak. Rusko nadále posiluje své pozice u ukrajinských hranic,“ sdělil zdroj Západu pro britský Daily Mail.

„Abych byl upřímný, reagujeme na realitu, ale zatím žádné ruské stažení nevidíme. Zatím jsme o něm jen slyšeli,“ prohlásil podle BBC i Zelenskyj během návštěvy vojenského cvičení na západě Ukrajiny.

Prezident USA Joe Biden považuje riziko invaze stále za vysoké. Mluvčí Kremlu Marija Zacharovová naopak v úterý oznámila, že západní propaganda podněcovala zbytečné napětí, ze kterého nakonec nic nebylo. „Západní propaganda selhala a zanikla bez jediného výstřelu,“ uvedla Zacharovová.

Ukrajinské weby mezitím v úterý znovu zasáhly hackerské útoky. Kyjev z výpočetní agrese obvinil Rusko.

Tagy: