Americké univerzity zachvátily divoké propalestinské protesty. Policisté zatkli stovky lidí

Americké kampusy zachvátily propalestinské protesty.

Protesty na univerzitách v USA

Na univerzitních kampusech v USA se minulý týden rozhořela další vlna propalestinských a protiizraelských protestů, která se nyní pořádně vyostřuje. Policisté už podle CNN zadrželi stovky lidí. Některým židovským studentům dokonce demonstranti bránili ve vstupu do škol.

Zatímco USA schvalovaly další finanční a vojenskou pomoc Ukrajině a Izraeli, rozhořely se na univerzitních kampusech v zemi ostré protesty. Demonstranti brojí proti Izraeli a požadují, aby školy ukončily spolupráci s židovským státem kvůli jeho tažení v Pásmu Gazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americký Senát schválil peníze pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan. Zelenskyj děkuje, Čína se zlobí

Epicentrem demonstrací je Kolumbijská univerzita v New Yorku. Tamní protestující prohlásili, že se nerozejdou, dokud škola nevyslyší jejich požadavky, uvedla CNN. Demonstranti tak táboří přímo v kampusu. Problém mezitím probublal do nejvyšších politických pater.

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson vyzval prezidentku Kolumbijské univerzity Minouche Shafikovou k rezignaci, protože si podle něj nedokáže na škole zjednat pořádek.

„Nemůžeme dovolit, aby na našich univerzitách vzkvétaly antisemitismus a nenávist, a musíme je zastavit. Ti, kdo se tohoto násilí dopouštějí, by měli být zatčeni. Dnes se zde připojuji ke svým kolegům a vyzývám prezidentku Shafikovou, aby odstoupila, pokud nedokáže v tomto chaosu okamžitě zjednat pořádek,“ řekl ve středu Johnson.

Někteří židovští studenti z Kolumbijské univerzity podle listu The Guardian uvedli, že jim demonstranti fyzicky bránili v účasti na výuce a že byli z jejich strany vystaveni rasové nenávisti.

Propalestinské protesty se přelily i do dalších koutů USA. Policie zatkla téměř sto lidí při protestech na Univerzitě Jižní Karolíny, desítky dalších skončily v poutech při demonstracích na Texaské univerzitě.

Zvrtly se rovněž demonstrace na Emerson College v Bostonu, kde úřady zadržely přes sto lidí. Chaos provázející protesty navíc vedl ke zranění čtyř policistů.

Protesty už kritizoval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Je třeba to zastavit a jednoznačně odsoudit,“ napsal na sociální síti X.

Ačkoli většinu protestů už policisté rozehnali, situace zůstává napjatá.

Tagy:
Izrael studenti kritika Palestina antisemitismus USA Kolumbijská univerzita Mike Johnson